skyline Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona manté l’aposta per la recerca científica en temes urbans com la mobilitat, l’envelliment i la qualitat de vida o l’espai i els serveis públics. Juntament amb la Fundació la Caixa han atorgat subvencions per valor d’un milió d’euros per finançar set projectes de recerca dels 57 que es van presentar en la convocatòria feta el 2021. Els ajuts formen part del Pla Barcelona Ciència 2020-2023.

Una de les set propostes seleccionades analitzarà el risc d’incendi a la interfície forestal de Barcelona. Una altra analitzarà l’espai públic per detectar-ne mancances per als vianants. També s’investigarà l’impacte de l’envelliment i el canvi urbà en els diferents barris de la ciutat. I s’estudiarà la mobilitat de la població visitant a Barcelona i el seu impacte en la qualitat de vida dels residents. Sis projectes seran finançats al 100 % i el setè podrà cobrir el 73 % del finançament.

En total, el programa d’ajuts a la recerca disposa d’un pressupost de 2 M €, un milió per a les propostes seleccionades i un milió més per a una nova convocatòria que es farà aquest 2022. Del pressupost total, l’Ajuntament aporta 1,2 M € i la Fundació la Caixa, els 800.000 € restants.

Els resultats de la primera edició

Aquesta és la segona convocatòria d’ajuts a la recerca científica que fa l’Ajuntament de Barcelona. La primera edició es va fer el 2020, també amb una dotació d’un milió d’euros. En l’acte de lliurament de les noves subvencions s’ha aprofitat per presentar els resultats de les primeres recerques, que esperen influir en les polítiques públiques.

Entre els projectes seleccionats en la primera edició es va analitzar els contaminants de l’aigua de l’aixeta de Barcelona o l’impacte dels patinets elèctrics i les bicis i motos compartides en la mobilitat sostenible. També es van investigar els microorganismes que viuen a la ciutat i com interaccionen amb les persones.