L’Ajuntament de Barcelona farà desaparèixer els 21 supermercats fantasma que funcionen actualment a la ciutat, i tanca la porta a l’obertura de cuines fantasma als carrers i barris. El nou Pla especial d’activitats vinculades al repartiment a domicili, que s’ha d’aprovar de forma definitiva en el plenari d’aquest mes de gener, prohibeix aquestes dues activitats que van començar a proliferar a la ciutat arran de la pandèmia.

“Als barris i carrers no hi haurà ni cuines ni supermercats fantasma. Són dues activitats que no es podran desenvolupar”, ha sentenciat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz. L’objectiu del nou pla d’usos és protegir el comerç de proximitat, evitar l’ús intensiu de l’espai públic dels repartidors, garantir-ne els drets laborals i evitar els problemes de soroll i olors que provoquen al veïnat. “Podem dir amb la cara ben alta que aquesta norma que presentem és clarament pionera”, ha destacat la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet.

Els supermercats fantasma, totalment prohibits

En el cas dels supermercats fantasma, el nou pla d’usos és taxatiu: queden totalment prohibits i no se’n podrà obrir cap a Barcelona per les molèsties que ocasiona. Pel que fa als 21 supermercats que funcionen actualment, hauran de convertir la seva activitat a una altra de permesa, en concret a magatzem alimentari sense repartiment a domicili (que és el que recull la seva llicència d’activitat) o supermercats oberts al públic. A més, un cop entri en vigor les normativa es faran controls als locals per comprovar que s’adeqüen a l’activitat permesa.

Cuines fantasma, només a la Zona Franca i amb condicions

Quant a les cuines fantasma, no se’n podran obrir a cap dels barris de Barcelona. Només hi ha una única excepció: l’àmbit industrial de la Zona Franca. En aquest cas, la norma estableix que com a màxim hi podrà haver un establiment en un radi de 400 metres, l’equivalent a tres illes de l’Eixample. D’aquesta manera es restringeix encara més la normativa respecte a l’aprovació inicial, el març del 2022, que preveia l’obertura d’aquests establiments també als polígons del Besòs i de la Marina del Prat Vermell.

Actualment hi ha dos projectes de macrocuina fantasma amb permís d’obres, un al carrer de Felipe de Paz, a les Corts, i l’altre al carrer de Puigcerdà, a Sant Martí, que “no podran demanar llicència d’activitat”, ha explicat Sanz. L’Ajuntament ja va prohibir l’obertura de noves macrocuines el març del 2021, precisament arran de la polèmica generada per aquests dos projectes.

Repartiment a domicili amb permís especial

La normativa també estableix que bars i restaurants hauran de demanar en el termini de dos anys un permís específic per poder repartir àpats a domicili. A més, hauran de permetre als repartidors entrar a l’establiment i poder fer ús del servei.

A més, els locals grans també hauran de reservar un espai d’espera per als repartidors. Així, els d’entre 200 i 300 m² hauran de tenir 10 m² d’espera, i els que siguin més grans hauran de reservar 5 m² per cada 100 m² de superfície per als repartidors.

Comparteix a: