L’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda al decret que regula la pràctica esportiva a les platges de la ciutat i que permetrà fer surf o surf de vela en casos de prealerta i alerta. Només es prohibirà quan hi hagi molt mala mar, és a dir, quan es declari l’emergència.

Tal com va avançar betevé, el document regula per primera vegada la pràctica del vòlei platja i la resta d’esports que es poden fer a la sorra i ho fa en funció del període de l’any diferenciant tres temporades: alta, mitjana o baixa. La nova normativa entrarà en vigor un cop es publiqui al BOPB i, segons fonts municipals, això serà en qüestió de dies.

La mesura forma part del projecte del Pavelló Blau i l’objectiu és garantir la convivència entre els usuaris de les platges. Segons el consistori, la regulació era necessària després que els darrers anys hagi augmentat molt el nombre de persones que practiquen esport a la platja.

Surf, surf de vela i surf de rem

En el cas d’aquests esports, es podran realitzar encara que s’hagi decretat la prealerta o l’alerta del Pla bàsic d’emergència municipal pel mal estat de la mar (PAEM). La persona que entri al mar ho farà sota la seva responsabilitat. Ara bé, els cossos de seguretat podran prohibir l’accés si per alguna circumstància consideren que hi ha risc: en el cas de l’incendi d’una embarcació o la pèrdua de càrrega, per exemple. Si el PAEM està declarat en fase d’emergència, la pràctica quedarà prohibida.

Finalment, el decret recorda que en les temporades mitjana i alta, quan la zona de bany estigui delimitada amb boies, l’ús d’aquesta zona és exclusiu dels banyistes. En el cas del “kitesurf“, la seva pràctica està regulada per la Llei de costes. Aquesta pràctica està prohibida durant la temporada d’estiu, de l’1 de juny al 30 de setembre.

Espais delimitats i una taxa municipal per a activitats organitzades

El decret també limita set zones a sis platges per practicar esports organitzats per tercers —que suposin obtenir un benefici propi— o per als esdeveniments extraordinaris públics o privats. En qualsevol dels casos caldrà demanar un permís i pagar una taxa. Només es podran dur a terme en set zones delimitades en sis platges: Sant Sebastià, Somorrostro, Nova Icària, Bogatell i Mar Bella.

Com es pot fer la petició?

L’Ajuntament ha informat que les peticions s’han d’entrar per registre de l’Ajuntament de Barcelona i enviar una còpia amb tota la documentació a l’adreça autoritzacions_platges@bcn.cat . De l’1 al 15 de febrer, i de l’1 al 15 de maig i de l’1 al 15 de setembre s’obrirà un període de sol·licitud per recollir les propostes d’ocupació de les pistes esportives.

La pesca recreativa i les activitats lliures

Pel que fa a les activitats lliures, com els darrers dos anys, queden habilitades i senyalitzades sis zones d’esbarjo o de caràcter esportiu. Estan a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Bogatell. Són zones sense restriccions horàries i en les quals no cal demanar cap permís. La pràctica de la pesca recreativa es podrà fer durant tot l’any de 21 a 10 h. Només es limitarà durant la temporada alta, en un espai a la platja de la Barceloneta, de 19 a 21 h.