Pas endavant per eliminar gradualment l’amiant a Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, a través del Consorci d’Educació de Barcelona, destinaran 1,5 milions d’euros del fons europeu REACT a canviar les cobertes amb fibrociment de cinc centres educatius de la ciutat de Barcelona, entre els quals hi ha els més grans i antics de la ciutat. Al llarg del 2023 es reemplaçaran les teulades dels tallers a l’Institut Mare de Déu de la Mercè, a la Zona Franca; de l’Institut Escola del Treball, a l’Eixample, i de l’Escola d’Art i Disseny Llotja, a Sarrià – Sant Gervasi.

També es faran treballs globals per substituir la coberta de l’edifici 17 de l’Escola del Treball i a l’Institut Menéndez Pelayo (Sarrià – Sant Gervasi). L’anunci de la partida va fer-lo el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Gonzàlez, a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del 13 de desembre. Se suma a la partida de 14 milions europeus que també es destinaran a 11 instituts per fer-los més eficients.

Ara fa sis mesos, la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona) va demanar a la conselleria d’Educació, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació fer pública la relació d’escoles amb presència d’amiant a prop, així com un pla per erradicar la presència d’aquest material als centres educatius.

En els darrers anys, diverses escoles han detectat la presència d’amiant a les estructures o en les proximitats. L’Escola Fluvià ha detectat amiant a una nau propera al centre. Un altre cas paradigmàtic és el de l’Escola 9 Graons (l’Eixample), en què les famílies es van negar que els nens sortissin al pati perquè hi havia a tocar un aparcament amb amiant. Finalment, aquest estiu es va eliminar del tot l’amiant d’aquesta estructura.

Retiren tot l’amiant a l’Escola 9 Graons | VÍDEO