Barcelona homenatja el prestigiós ecòleg Ramon Margalef i li ha dedicat el Jardí d’Aclimatació, que a partir d’ara s’anomena Jardins de Ramon Margalef López. Aquest jardí és un dels espais amb més interès botànic de la ciutat de Barcelona, i està situat a la muntanya de Montjuïc. Aquest dissabte al matí s’ha fet l’acte d’homenatge i el canvi de nom en el qual ha participat la família del científic, diferents persones de l’àmbit de l’ecologia i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

Ramon Margalef, pilar de l’ecologia del segle XX

Ramon Margalef va néixer a Barcelona el 1919 i hi va morir l’any 2004. És un dels científics més importants de Catalunya i un dels pilars de l’ecologia del segle XX en l’àmbit internacional. El seu treball destaca en els camps de la limnologia, l’oceanografia i l’ecologia, àmbits sobre els quals va escriure centenars de publicacions.

Margalef va obtenir la càtedra d’ecologia l’any 1967 a la Universitat de Barcelona, un centre líder a la llista d’investigadors influents, i es va convertir en el primer catedràtic d’ecologia de l’Estat espanyol. Va ser a la UB on va desenvolupar la seva tasca com a docent i investigador, i hi va formar a tota una generació d’ecòlegs, limnòlegs i oceanògrafs. Entre els anys 1971 i 2001 va dirigir una quarantena de tesis doctorals.

Múltiplement premiat

Margalef va rebre el premi Huntsman (considerat el Nobel en oceanografia) en la seva primera edició i també el van distingir amb la medalla Naumann-Thienemann de limnologia i el premi Ramón y Cajal. El 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2003 la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la tasca com a investigador. L’any 2004 la Generalitat va crear el premi Ramon Margalef d’Ecologia. A més va rebre diversos doctorats honoris causa per les universitats de Laval, al Canadà; Aix-Marsella, a França; Nacional de Luján, a l’Argentina; Alacant, i l’Institut Químic de Sarrià.