Nou impuls per al cobriment de la ronda de Dalt al seu pas per Horta-Guinardó. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la posada en marxa d’una comissió formada per partits polítics i entitats per impulsar aquest ambiciós projecte urbanístic llargament reivindicat per als veïns. Aquest divendres al matí al Saló de Cent s’ha fet la foto de família dels integrants d’aquest “gran pacte de ciutat”, encapçalat per l’alcalde Jaume Collboni.

També hi eren els representants dels grups municipals que donen suport a la cobertura —Xavier Trias (TriasxBCN), Janet Sanz (BComú), Jordi Coronas (ERC) i Daniel Sirera (PP)—, i de les associacions de veïns dels barris del Sant Genís dels Agudells, de la Teixonera, de Montbau i de la Font del Gos. Segons ha dit Collboni, la creació d’aquesta comissió pretén saldar “el deute històric amb els barris del nord de la ciutat”, alhora que vol assentar “un acord que sobrepassi un o dos mandats municipals”.

Vox no ha estat convocat a l’acord, però el president del Grup Municipal, Gonzalo de Oro, s’ha acabat sumant a la foto de família abans d’entrar al ple d’aquest setembre. A través de Twitter, Vox ha denunciat que “Collboni ens ha intentat excloure” tot i haver confirmat que formaria part de l’acord.

Trias i Sirera ofereixen els vots a Collboni

Tant Xavier Trias com el popular Daniel Sirera han ofert els vots de llurs partits al govern Collboni per tirar endavant el projecte. “Donarem suport total a la cobertura de la ronda de Dalt. Vostè té 10 regidors i jo 11″, ha dit Trias, que només ha demanat a l’alcalde “valentia i prendre decisions clares”. També Sirera ha ofert els quatre regidors del PP, però ha advertit que estaran “molt atents que els que s’ha dit aquí es faci”.

Per la seva banda, Janet Sanz (BComú), ha recordat a Collboni que “té a punt el que vam treballar el mandat passat perquè vam fer la feina”, en relació a la segona fase de cobriment de la ronda de Dalt -la que es pot fer de manera més imminent-, mentre que Jordi Coronas (ERC) ha alertat que “els veïns han escoltat massa promeses impossibles” i que ara cal complir el que se’ls prometi.

Els veïns, escèptics però contents

Precisament per les “promeses incomplertes”, les associacions de veïns del nord d’Horta-Guinardó han expresat el seu escepticisme en la presentació de l’acord per la ronda de Dalt. Tony Mateo, expresident de l’AV Montbau i una de les cares visibles de la lluita procobriment de la ronda, ha assegurat que “portem 20 anys amb promeses que no s’han complert”.

També ha demanat realisme als partits perquè en els darrers vuit anys s’han cobert 180 metres de llarg de ronda. Per això, ha dit: “Amb aquests números trigaríem 100 anys en resoldre tot el problema!” Malgrat el to escèptic, Mateo ha celebrat “la finestra d’oportunitat” que s’obre amb l’acord perquè se’n beneficiïn els barris del nord de la ciutat i la resta de Barcelona.

La primera fase de la cobertura de la ronda ja està completada, el projecte executiu del segon tram, entre l’avinguda de Jordà i l’avinguda de Vallcarca es portarà a aprovació inicial a la comissió d’Urbanisme de l’octubre, i la tercera i la quarta fase, que abasta el tram entre l’avinguda Jordà i el carrer de l’Harmonia, és el que està per decidir.

El cobriment de la ronda de Dalt, una de les promeses electorals

El cobriment de la ronda de Dalt és una actuació que genera consens en bona part dels grups municipals, sobretot per Trias per Barcelona, el PSC, ERC i BComú que ho van marcar com a prioritat durant la campanya electoral. De fet, aquesta és una de les promeses electorals de Collboni. L’alcalde es va comprometre en campanya a licitar les obres d’un nou tram entre l’avinguda de Jordà i Vallcarca, a Gràcia, durant els 100 primers dies de govern.