Barcelona fa un pas més en la reconversió dels quioscos de la ciutat. L’Ajuntament portarà a la comissió del proper dimecres la modificació de la normativa que permetrà ampliar l’oferta de productes i serveis d’aquests locals comercials de Barcelona. Després que al setembre s’autoritzessin una sèrie de canvis, com ara la incorporació de caixers automàtics, ara es tramita un segon bloc amb la resta de modificacions. En concret, els quioscos tindran la possibilitat de vendre-hi cafè per endur o menjar envasat per emportar. Alguns quioscos ja oferien aquesta prestació, però sense permís.

Marga Céspedes, presidenta de la Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona, assegura que el sector ha rebut amb entusiasme la nova regulació, ja que està passant per una època de crisi de la premsa escrita: “Fa sis anys que estem treballant el tema dels caixers, així que ens ho hem pres molt bé”.

Amb aquest canvi, també es modifiquen els percentatges de productes i serveis que poden comercialitzar els quioscos. Fins ara, el 80 % de l’espai havia d’estar destinat a exposar diaris, revistes i altres publicacions, mentre que el 20 % restant es podia destinar a la venda d’altres productes, com ara loteries o “souvenirs”. Ara, l’espai destinat a la premsa ha de ser, com a mínim, d’un 51 %, mentre que l’espai autoritzat per a la comercialització d’altres productes puja fins al 49 %. D’aquest 49 %, com a màxim el 20 % pot ser per a la venda de “souvenirs”.

La normativa recull que, pel que fa al servei de menjar, no estarà permesa la seva manipulació ni tampoc el consum al quiosc. A banda de la possibilitat de servir cafè i menjar, aquests locals comercials també podran oferir serveis promoguts per l’Ajuntament, com ara el programa adreçat a persones grans Vincles.

A banda d’això, també s’aprovarà una flexibilització dels horaris d’obertura i tancament dels quioscos. Si bé fins ara l’obligació d’obertura diària era de 8 a 15 h, a partir d’ara aquesta obligatorietat serà una mica més laxa, de 9 a 14 h.

Les noves mesures s’aplicaran a tots els quioscos menys als 11 de la Rambla que estan regulats per llicència i es tramitaran pròximament.

Adaptar-los a les noves tendències

El nou model de quiosc atén les demandes del sector per tal de poder oferir serveis i productes que permetin fer viable econòmicament el negoci. Es tracta d’uns canvis que, segons detalla l’Ajuntament de Barcelona, responen “a noves necessitats del segle XXI” que han de servir per “protegir la figura del quiosquer i millorar les possibilitats de negoci”.