Barcelona tindrà 161 caixers automàtics nous abans que finalitzi el 2023. Aquests terminals estaran repartits per la ciutat, però sobretot en aquelles zones on s’ha detectat que en falten, per tal que els 73 barris en tinguin almenys un. Els caixers s’instal·laran sobretot a quioscos i parades de metro, però també s’està fent una prova pilot a quatre mercats municipals: als del Besòs, Sants, Sant Antoni i la Llibertat.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha explicat que ja fa un any que l’Ajuntament de Barcelona treballa en una estratègia de “banca de quilòmetre zero” per pal·liar la “desertització bancària”, que perjudica en especial la gent gran, que no té accés a les noves tecnologies ni internet. En aquest sentit, l’objectiu és que qualsevol ciutadà tingui un caixer disponible a uns 10 o 15 minuts a peu.

Un únic banc s’ha sumat a la iniciativa

La prova pilot d’un any a quatre mercats municipals és fruit del conveni entre el banc Santander i l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona. Collboni ha subratllat que és l’única entitat bancària que s’ha prestat a fer aquesta col·laboració.

A banda de treure diners, aquests caixers també permeten l’ingrés d’efectiu. Per això, també beneficien els paradistes, que poden fer l’ingrés de la recaptació sense sortir de l’equipament, un fet que els comerciants valoren com un pas endavant.

Després de la prova se n’avaluaran els resultats, però la intenció es estendre la implantació a altres mercats de la ciutat, i també, a altres equipaments municipals biblioteques, casals i centres cívics.

32 terminals a la xarxa de metro

Dins d’aquesta estratègia, la xarxa de metro sumarà 11 caixers als 21 ja existents a la seva xarxa d’estacions, fins a arribar a un total de 32 aquest 2023. Els terminals es col·locaran a parades allunyades del centre per seguir amb aquesta estratègia de descentralització. En aquest cas, són del servei ATM i en retirar efectiu caldrà pagar una comissió.

En concret es col·locaran a les parades següents:

  • Sant Andreu (L1)
  • Mercat Nou (L1)
  • Pompeu Fabra (L2)
  • Canyelles (L3)
  • les Roquetes (L3)
  • Alfons X (L4)
  • la Trinitat Nova (L4)
  • Ernest Lluch (L5)
  • la Vall d’Hebron (L5)
  • el Coll-la Teixonera (L5)
  • Cornellà Centre (L5)

Retirada d’efectiu també a 125 quioscos

Quan acabi el 2023, també es podran retirar diners en efectiu a 125 quioscos de Barcelona. De moment, ja funcionen 60 d’aquests caixers automàtics i la voluntat és que els 65 restants es despleguin durant tot aquest any. En aquest cas, igual que en els terminals de metro, caldrà pagar una comissió per aquest servei. Això ha estat possible gràcies a un conveni amb l’Associació de Professionals de Venedors de Premsa.