Els veïns de Sant Andreu han començat a rebre els clauers per utilitzar els contenidors intel·ligents per fer la recollida de la matèria orgànica. Per obrir el contenidor, cal acostar-hi el clauer fins a sentir el senyal acústic, moment a partir del qual el contenidor identifica l’habitatge de l’usuari i aquest pot dipositar els residus a dins.

D’aquesta manra, Barcelona ja té instal·lats els 15 primers contenidors intel·ligents. Sant Andreu és el primer barri que prova aquest sistema, en què cada persona s’ha d’identificar abans de llençar les escombraries. Aquest dilluns a la tarda, els veïns ja han començat a recollir els clauers electrònics que necessiten per desbloquejar la tapa i començar-los a utilitzar.

El contenidors de matèria orgànica admeten restes de menjar, taps de suro i restes de plantes i herbes. En cap cas s’hi poden dipositar bolquers o restes de fusta. Amb els nous contenidors intel·ligents, els veïns no cal que treguin la brossa orgànica a una hora determinada, sinó que la poden dipositar a qualsevol hora.

Defenses i crítiques dels veïns pel nou sistema

La d’aquest dilluns ha estat una tarda d’anar fent proves. En alguns casos, els veïns no han pogut desbloquejar la tapa amb el clauer i han necessitat ajuda per fer-ho. En qualsevol cas, residents de Sant Andreu afectats pel nou sistema es mostren satisfets amb els contenidors intel·ligents perquè, diuen, permet alliberar voreres de bosses d’escombraries i tenir més marge per poder baixar la brossa orgànica (i no només de 20 a 22 h).

Altres, però, s’han mostrat visiblement molestos per fer cua per obtenir el clauer i, a més, lamenten que després de diversos canvis en el sistema del porta a porta s’ha tornat al contenidor.

Punt d’informació per explicar els canvis

Els 15 contenidors intel·ligents nous se sumen a les 48 bústies que ja es van col·locar al mes d’octubre a les comunitats de veïns i a les 22 que ja s’havien instal·lat abans. L’Ajuntament de Barcelona ha ubicat fins al 29 de gener un punt d’informació a la plaça de les Palmeres per explicar als veïns el funcionament del sistema.