En el text presentat davant l'aurotitat electoral Jordi Martí accepta els resultats, però deuncia que es van donar situacions i dinàmiques molt estranyes a la seu electoral de Ciutat Vella, i demana que n'investiguin un parell més a Ciutat Meridiana i el Poble Sec. I afegeix que sorpresos per l'absència de cap reacció per part del PSC, ha decidit presentar aquest document. L'autoritat electoral, que s'ha reunit aquesta tarda, ja ha desestimat la impugnació. De fet, ha defensat que un procés de primàries obertes mobilitza un gruix important de ciutadans no vinculats al partit, i que això, diu, són estratègies lícites per mobilitzar el vot. CARME SAN MIGUEL, presidenta de l'autoritat electoral del PSC "Desestimem l'al·legació perquè les qüestions que s'han produit precisament estan descrites en ciència política en les primàries de tipus obert i corresponen en casos que ja es donen i que estan previstos." Una polèmica que ja es va deixar sentir des d'ahri a la tarda. Jaume Collboni es defensava a la nit de les acusacions. JAUME COLLBONI, candidat segona volta de les primàries del PSC "Ha estat una candidatura que ha obtingut suports al conjunt de la ciutat als barris diferents i d'extraccions socials diferents i això és el que avui hem de remarcar." Però tota la polèmica, finalment, sembla que haurà acabat en un no-res. Els resultats no queden alterats i per tant, tot apunta que els dos candidats guanyadors s'hauran d'enfrontar aquest dissabte en la segona volta.

L’escrit presentat per la candidatura de Jordi Martí diu que “hi ha constància, per part de testimonis, interventors i mitjans de comunicació, que es van donar situacions i dinàmiques molt estranyes al punt de votació situat ahir a la seu del PSC de Ciutat Vella, el que va concentrar més participació dels 30 distribuïts per tota la ciutat. “Grups de persones al carrer recollint la papereta i l’euro, que entraven al col·legi a votar sense ser capaços d’expressar el sentit del que estaven fent, fa pensar que es tractava d’una iniciativa organitzada que s’aprofitava de la vulnerabilitat de determinats col·lectius”, denuncia Jordi Martí, que considera que els fets són prou greus com per posar en dubte el resultat d’aquesta mesa.

L’autoritat electoral ha desestimat la impugnació presentada per Jordi Martí. La resolució diu que, en unes primàries de tipus obert, “la ciència política ha identificat nombroses pautes i estratègies diverses de mobilització del vot, descrites com ‘get out the vote’, ‘entrisme’ o ‘crossover'” que no són irregulars. L’autoritat entén que les dinàmiques que ha denunciat Martí no són pas tan estranyes, sinó que es corresponen amb alguna de les categories anteriors. A més, la resolució subratlla que el reglament de les primàries va obrir expressament la participació als ciutadans extracomunitaris amb residència de més de dos anys a Barcelona.

“Cap incidència”

L’òrgan independent constituït pel PSC de Barcelona per garantir la netedat i transparència d’aquestes primàries s’ha reunit aquesta tarda per proclamar-ne els resultats oficials. A les 17 h s’acabava el termini perquè les candidatures hi poguessin presentar qualsevol reclamació i la de Jordi Martí ho ha fet per “dissipar qualsevol ombra de dubte al voltant de les primàries”. Tanmateix, Martí ja havia assumit que no participaria en la segona volta, en haver quedat tercer a la primera. A més de felicitar un cop més als guanyadors de les votacions d’ahir, Jaume Collboni i Carmen Andrés, encapçalava el seu escrit donant per bo el resultat general de les primàries.

La candidatura de Jordi Martí també deia que havia rebut informacions que als punts de votació del PSC de Ciutat Meridiana [278 vots, 225 per a Carmen Andrés] i del Centre Cívic El Sortidor (al Poble-sec) [129 vots, 59 per a Jaume Collboni] s’haurien pogut produir fets similars, tot i que amb un abast més reduït. L’autoritat electoral respon que, després de revisar les actes dels 30 punts de votació, només hi ha comptabilitzat incidències menors, que no en qüestionen els resultats de cap mesa. I que, precisament en aquestes dues, no hi consta cap incidència.