L’etiqueta del dia a Twitter ha acabat sent #pakisxCollboni. El que és clar és que la participació de la comunitat pakistanesa del Raval a les primàries del PSC ha estat força més elevada que la de molts altres ciutadans. El dubte és fins a quin punt aquests pakistanesos eren conscients del que estaven votant o bé acudien a la seu del PSC de Ciutat Vella guiats pels líders de la seva comunitat o bé per interventors de la candidatura de Jaume Collboni. En demanar-los, mentre feien cua, a qui anaven a votar, alguns d’ells amb prou feines eren capaços de pronunciar el nom de “Jaime”.

El primers a detectar els grups organitzats de pakistanesos que anaven a votar a l’agrupació socialista de Ciutat Vella han estat periodistes de Vilaweb. Roger Cassany s’ha vist sorprès per l’elevada presència de membres d’aquesta comunitat al davant de la seu del PSC i, durant 40 minuts, ha pogut observar i fotografiar com els veïns pakistanesos rebien les paperetes i anaven entrant en grups a la seu socialista. Andreu Barnils explica que, a 10 metres del punt de votació del carrer dels Àngels, ha vist com membres de la candidatura de Jaume Collboni donaven la papereta a grups de pakistanesos i els acompanyaven a votar.

Al llarg del dia, a Twitter s’han llançat acusacions clares que a l’agrupació de Ciutat Vella s’estaven cometent irregularitats. Hi ha qui diu que no només els apoderats de Jaume Collboni repartien paperetes, sinó que membres de la comunitat pakistanesa també prestaven diners als votants per pagar l’euro que havien de lliurar a la mesa per contribuir a l’organització de les primàries. Des de la candidatura de Jaume Collboni ho neguen i asseguren que l’únic que han fet és repartir paperetes amb anterioritat al dia i al moment de la votació, cosa que no té res d’irregular.

Un dels perfils de Twitter més actius a denunciar les presumptes irregularitats a les primàries del PSC a Ciutat Vella ha estat Kim Aulet, @elSomatent, impulsor de la campanya #IndyXMarti, que fa dies que demana a tots els independentistes que participin en aquestes eleccions per votar per Jordi Martí.

El debat a Twitter ha acabat incorporant arguments xenòfobs, perquè alguns dels que hi denunciaven irregularitats donaven per fet que els pakistanesos -pel fet de ser immigrants- mai no votarien lliurement per Collboni ni participarien a les primàries del PSC. Altres missatges han servit per defensar-ne la participació en aquestes eleccions, argumentant que, a més, per promoure-la, candidats com Jaume Collboni han fet actes de campanya específics amb ells.

La secretària d’Organització del PSC de Barcelona, Lourdes Muñoz, s’ha referit a la polèmica demanant que “si algú té alguna irregularitat, que ho denunciï”. Muñoz ha explicat que, “per nosaltres, són benvinguts els vots de tothom: Barcelona té un 20% de gent immigrant”.

El candidat Jaume Collboni ha negat qualsevol irregularitat per la seva banda i ha subratllat la seva victòria en sis dels deu districtes de la ciutat. Tanmateix, ha reconegut que ha esmerçat prou esforços durant la campanya per atreure aquests nous barcelonins, que considera totalment imprescindibles per construir la ciutat inclusiva que planteja.