Han estat tot el curs preparant els seus parlament i saben fil per randa allò que han de dir, però tant el lloc com la situació els imposa i el tema de l'audiència d'enguany no es fàcil ni per als nens que ho ha de plantejar ni per a l'alcalde i els regidors que els han de respondre. EVA MEZCUA "La inclusió és un concepte positiu però malauradament no és total, sempre hi ha algú que queda fora." JOMAIRA RAMIREZ "Gairebé tots, en algun moment de la nostra vida ens han fet sentir diferents, no ens han volgut, ens han rebutjat per ser gras, portar ulleres, per ser negre, per ser musulmà, per no saber fer alguna cosa." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Aquesta és una ciutat d'èxit però hi ha gent que ho passa molt malament i això és una cosa que no podem tolerar." Després dels discursos preparats ha arribat el torn de les preguntes espontànies. Dels 250 infants i joves que ha participat a l'audiència han estat molts els que han alçat la mà. Un acte en què totes bandes han adquirit compromisos per fer de Barcelona una ciutat més inclusiva. IRENE GIL "La caritat és una acció voluntària i individual mentre que la justícia és una acció a la qual ens comprometem tots com a societat i que hem d'exigir que es compleixi." Al final de l'acte, abans de foto de grup, l'alcalde ha anunciat quin serà el tema de l'audiència que se celebrarà el curs vinent. Els nens hauran de reflexionar sobre la política i els drets dels ciutadans i ho faran en la que serà la vintena edició d'aquesta trobada.

Els escolars que han pogut anar a la XIX Audiència Pública han tingut una hora per conversar i preguntar al govern municipal i a l’oposició sobre diferents qüestions. Durant tot el curs un total de 1.500 alumnes han treballat la “Barcelona educadora i inclusiva. Tothom és ciutat i ciutadania” i aquest dimarts n’han presentat les conclusions davant els polítics municipals. Els nens i nenes han preguntat als regidors sobre qüestions habitatge, ocupació, mobilitat, carrils bici i temes més polèmics com la pujada del transport públic. Els escolars han tingut l’oportunitat de fer propostes al consistori, com la incorporació de nous menjadors socials, apostar pels cuidadors de gent gran, fomentar l’associacionisme i la creació de noves cooperatives.

Xavier Trias també s’ha sotmès a les preguntes dels alumnes, algunes de personals, com per què va decidir ser alcalde, i d’altres de més professionals: “Per què hi ha zones tan brutes a la ciutat?”, a la qual cosa Trias ha respost que la ciutat està neta tot i que s’haurà d’alertar les empreses de neteja perquè millorin el servei. Xavier Trias ha recongut davant dels alumnes que “Barcelona és una ciutat d’èxit, però hi ha gent que ho està passant molt malament”. L’acte s’ha tancat amb una foto de família, mentre que alguns alumnes han aprofitat l’ocasió per fer-se una autofoto amb Trias.