Un mes just després de guanyar les primàries, Jaume Collboni s'ha fet ja amb les regnes del PSC a la ciutat. No només controla el Grup Municipal des de fora de l'Ajuntament sinó també la Federació de Barcelona, ara com a nou president. Collboni lidera una executiva paritària i jove que ha renovat el 70% dels membres. El nucli dur el formen el diputat Ferran Pedret, nou primer secretari, i Carmen Andrés, viceprimera secretària. Collboni ha incorporat també a l'executiva col·laboradors dels rivals a les primàries per transmetre imatge d'unitat. Nou equip amb qui es vol recuperar la confiança dels ciutadans de cara a les eleccions de 2015. JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "La gent ha d'aixecar el cap i ha de veure que a la ciutat ja existeix una alternativa des de l'esquerra. Una alternativa que té una cara, noms i cognoms, però sobretot una alternativa que és un projecte col·lectiu." En el congrés es va aprovar també amb ampli suport l'informe de gestió del primer secretari sortint, Carles Martí. En un discurs amb autocrítica, va reconèixer haver perdut el 15% de militants en dos anys i una relació complexa entre la Federació i el grup municipal, pilotat per Jordi Martí. CARLES MARTÍ, exprimer secretari de la Federació de Barcelona del PSC ""El problema era que hi havia diferències polítiques substantives entre el president del grup municipal i la comissió executiva. Aquest era el problema. Ha estat un problema que ha generat un dels nostres punts dèbils." Problema que ara es vol evitar amb un nou líder que controlarà la veu del partit a la Federació i a l'Ajuntament. Collboni rebrà, a més, l'assessorament de l'exalcalde Jordi Hereu i altres exregidors per dissenyar la llista del PSC a les municipals de 2015.

La federació de Barcelona ha celebrat aquest dilluns un congrés extraordinari després del qual Jaume Collboni ha agafat les regnes del partit a la ciutat. S’ha ratificat també la nova executiva. Es tracta d’una direcció força renovada i paritària, amb un 70% de membres nous, amb una mitjana d’edat de 41 anys i amb un 50% d’homes i un 50% de dones. El militant de l’agrupació de l’Eixample, Ferran Pedret, serà el nou primer secretari en substitució de Carles Martí i l’excandidata a les primàries, Carmen Andrés, serà la nova viceprimera secretària. El nou secretari d’Organització serà Carlos Prieto, en substitució de Lourdes Muñoz. Collboni, que ha estructurat l’executiva en tres grans blocs: mobilització, programa i partit obert, ha decidit envoltar-se de col·laboradors d’altres candidatures per incloure les diverses sensibilitats del partit i reforçar la unitat.

El candidat socialista a l’alcaldia ha dit que la nova executiva els ha de portar, “amb esforç i humilitat”, a la victòria a les pròximes municipals.”Els ciutadans ens han de percebre com l’alternativa, sinó no ens votaran”, ha dit. El repte principal, ha afegit, és “recuperar la confiança de la gent”, que s’ha de construir, segons Collboni, “des de la credibilitat del projecte, el missatge i els lideratges. Per això ha decidit impulsar un consell assessor de la candidatura, que comptarà amb antics regidors a l’Ajuntament, com l’exalcalde Jordi Hereu o Francesc Narváez. La direcció de la federació de Barcelona tindrà un any de mandat, ja que després de les eleccions, previstes per al maig de 2015, caldrà celebrar un nou congrés ordinari.

El ja exprimer secretari de la federació, Carles Martí, va fer per la seva banda autocrítica en el seu discurs. Va recordar que en els últims dos anys el partit ha perdut el 15% dels militants i ha aconseguit a Barcelona els pitjors resultats en unes eleccions al Parlament. Davant les crítiques d’algunes agrupacions, Martí ha dit que no hi ha hagut manca de coordinació entre la federació i el grup municipal, sinó “diferències polítiques substantives entre el president del grup [Jordi Martí] i la comissió executiva. Aquest era el problema. I aquest ha estat un problema agut, que ha generat un dels nostres punts dèbils”.