Com a president de Catalunya, tinc molt present el dret a decidir del nostre poble, fonament de la nostra sobirania. Però també tinc molt present el deure de decidir dels nostres representants polítics. A Catalunya, després de tres mesos d'intenses negociacions, seguim pendents de la formació del nou Govern. De fet, el termini legal per decidir si tindrem nou Govern o eleccions acaba properament, el dia deu de gener. Abans d'aquesta data la llei no permet convocar les eleccions. Després, la convocatòria és obligada. Per tant, queda poc temps, i poc marge.. Catalunya té clar que vol decidir el seu futur. Tots som necessaris per a fer-ho possible. Seguir ignorant-ho o menystenint-ho no aportarà cap solució de futur. Tanmateix, de la mateixa manera que expresso el desig que a Catalunya es trobi en els pocs dies que queden la manera de tenir un nou Govern, i una estabilitat que permetin fer bona feina i complir els mandats rebuts a les urnes, el mateix desig l'expresso respecte de l'Estat espanyol i de la situació política generada després de les recents eleccions a Corts. A Espanya i a Catalunya li convenen governs estables, dialogants i oberts al pacte, cadascú des de la seva legitimitat democràtica. A nivell econòmic ens trobem en un escenari objectivament millor. Hi ha més activitat, més moviment i més feina. El país és atractiu per invertir-hi i per generar projectes. Exportem més que mai. Hem guanyat prestigi turístic i comercial. I som reconeguts per la nostra excel·lència en recerca i universitats, i per ser capdavanters en l'aposta per la formació professional. Projecte nacional i projecte social s'han donat la mà i caminen junts en la voluntat i la il·lusió de fer de Catalunya un gran país; és a dir un bon país per a tota la seva gent. Confio que l'any que estem a punt d'encetar serà decisiu per convertir aquest anhel àmpliament compartit en una esplèndida realitat.

Artur Mas ha centrat el seu discurs de Cap d’Any en les eleccions i la formació del govern, tant català com espanyol. El president de la Generalitat en funcions ha assegurat que, després de passar per les urnes, “hi ha una responsabilitat que no es pot defugir”. A més, ha afegit que “al costat del dret a decidir, hi ha el deure a decidir”, en referència a la CUP, que ha de prendre una decisió sobre la seva investidura. “Hi ha escenaris que obliguen a negociar, pactar i decidir. Que no sigui fàcil no ens allibera del deure”, ha assegurat Mas, que ha advertit que “queda poc temps i poc marge” per poder formar govern.

“A Espanya i a Catalunya convenen governs dialogants”

El president de la Generalitat també s’ha referit a la situació política espanyola. Mas ha explicat que “aquells que en les darreres setmanes han fet mofa de Catalunya, ara hauran d’aplicar la mateixa teràpia del pacte”. A més, ha afegit que als dos territoris és necessari que es constitueixin “governs dialogants, cadascun amb la seva realitat política” i ha assegurat que desitja un nou govern tant per a Catalunya com per a Espanya.

“L’any 2016, decisiu per convertir l’anhel en realitat”

Mas ha assegurat que “el projecte nacional i el social caminen junts per fer de Catalunya un bon país”. A més, el president confia que aquest sigui un any “decisiu per convertir la realitat en anhel”.

“L’escenari econòmic és objectivament millor”

També ha fet referència a l’economia i ha assegurat que Catalunya està “objectivament millor” en l’àmbit econòmic perquè hi ha més activitat, més feina i més exportacions. El president, però, ha remarcat que “la creació dinàmica i la creació d’ocupació de qualitat és el camí més sòlid” per a Catalunya.