La nova Plataforma Unitària pel Talia es va crear a finals del 2020 i la formen l’Associació Pro Teatre Talia Olympia i tres entitats més amb molt de pes al barri: l’Associació de Veïns, l’ONG De Veí a Veí i Fem Sant Antoni.

L’objectiu que tenen és accelerar les actuacions en el solar de l’antic teatre. De fet, l’any passat l’Ajuntament va incloure en el pla d’inversions del mandat l’adquisició de l’antic solar del Talia, a l’avinguda del Paral·lel, 102, per construir-hi equipaments municipals o habitatges dotacionals. Però el procés d’expropiació ho està endarrerint.

Centre Cívic Talia

La Plataforma Unitària pel Talia vol que l’equipament cultural aculli Centre Cívic Cotxeres Borrell actual. Això permetria utilitzar l’edifici de les Cotxeres per engrandir l’Escola Ferran Sunyer, que ha quedat petita, i afegir-hi una escola bressol.

Aquest equipament consideren que hauria d’ocupar la planta baixa i soterrani i encabir un teatre per a 150 o 200 persones. També hi ha consens en què adopti el nom de Centre Cívic Talia i contribueixi, així, a recuperar la memòria històrica del Paral·lel.

La coordinació és clau

Demanen que aquesta actuació es planifiqui bé i es faci tota alhora, ja que si no, asseguren, els grups teatrals del barri, on hi ha molta tradició escènica, quedarien sense cap teatre. Sí que compten amb l’auditori de Calàbria 66, però recorden que no és una caixa escènica ni disposa de vestuaris per als artistes, i sense un equipament adient diuen que se’ls farà molt difícil poder treballar.

Cal actuar amb urgència

Els veïns alerten que el solar, que havia estat ocupat, s’està degradant i consideren que l’execució del projecte solucionaria els problemes que han aparegut de filtracions d’aigua i nius de coloms que afecten l’edifici de Comte Borrell, a tocar del solar.  

Asseguren que l’actuació és necessària també per la urgència dels habitatges dotacionals, donada la crisi actual arran de la pandèmia i la manca que hi ha d’aquest tipus d’oferta.