Ja fa un any que l’Ajuntament va anunciar que compraria l’Antic Teatre i passaria a formar part de la xarxa d’equipaments culturals de la ciutat. Així, es garantia que l’espai pogués continuar funcionant després que la propietat amenacés de multiplicar per cinc el preu del lloguer. Per fer-ho possible, el primer pas es va fer al ple del 28 d’abril —l’últim del mandat d’Ada Colau— en què es va aprovar per majoria la modificació del PGM.

Després d’altres passos administratius, els actuals gestors han explicat en una roda de premsa aquest dimarts al matí que ara esperen que se segueixi avançant en la incorporació de l’Antic Teatre a la xarxa d’equipaments culturals de la ciutat amb l‘expropiació de l’immoble i demanen que s’inclogui als pressupostos del 2024, que per ara estan prorrogats però que Jaume Collboni confia a aprovar abans de la primavera.

L’Ajuntament reitera el seu compromís

L’Antic Teatre també ha entrat en el debat, aquest dimarts, de la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports quan la regidora de Barcelona en Comú Jess González ha preguntat sobre la qüestió i ha volgut posar en valor que aquest equipament és “un actiu i un hub artístic i veïnal” i que cal garantir-ne la continuïtat. En aquest sentit, el regidor de Cultura Xavier Marcé ha respost que reiterava el compromís de l’Ajuntament per expropiar l’Antic Teatre i ha explicat que el procés continua en marxa. “Quan tinguem la notificació i passades les al·legacions corresponents que ha de fer la Generalitat, podrem procedir a l’expropiació “, ha dit.

Un projecte més arrelat a la ciutat

Durant la compareixença d’aquest dimarts, els gestors de l’Antic Teatre també han presentat la programació del 2024, en què es plantegen posar més èmfasi en aquells projectes que reforcen la vinculació del projecte amb la ciutat, com ara els programes de mediació artística i cultural, les matinals escolars, el projecte ‘Les iaies de l’Antic’ i les sessions anomenades Feedback Method. També es vol recuperar la festa d’aniversari de l’Antic Teatre i la trobada veïnal a la tardor, coincidint amb la festa de la Castanyada. Fins al juny, els programadors preveuen que passin per l’equipament 18 companyies teatrals.