Via lliure a les municipals de maig. Amb els comicis al Parlament el mes de setembre, les eleccions locals prenen ara el rumb sense cap altra cita a les urnes al davant. I ho fan, d'entrada, marcades per l'acord nacional entre CiU i Esquerra i la possibilitat que el mateix pacte es reprodueixi als plens dels Ajuntaments. Una situació que els alcaldables dels dos partits no donen per feta. Tant Xavier Trias com Alfred Bosch diuen que van a les eleccions a guanyar. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo espero guanyar i guanyar bé. Jo crec que estem en una molt bona situació per revalidar el resultat o, permeti'n-me que els hi digui que jo crec que el millorarem". ALFRED BOSCH, alcaldable d'ERC "Ens presentem com a alternativa al govern de Xavier Trias i presentem un model diferent de ciutat. I nosaltres el que volem és governar Barcelona, volem aconseguir l'alcaldia de Barcelona." El PP no veu viable numèricament un acord CiU-Esquerra a Barcelona. Iniciativa n'alerta de les conseqüències i el PSC lamenta que es vulgui tapar el debat local amb el nacional. JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "La qual cosa vol dir que volen convertir també les municipals en una introducció o en una estació prèvia a les eleccions que per ells són les definitives com són les del Parlament de Catalunya." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Com que és un supòsit d'impossible plantejament... Perquè clar, si Trias té 14 i Esquerra 2, si puja molt Esquerra, imagineu-vos qui baixa". RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "La cara B del pacte Mas-Junqueras no ha de ser un pacte Trias-Bosch a Barcelona però l'amenaça hi és". Gomà no aclareix l'encaix d'Iniciativa amb Guanyem i quin paper se li reserva en una llista conjunta. Diu que s'està a la fase final però que de noms encara no se n'ha parlat.

En una entrevista a Barcelona FM, Alfred Bosch ha dit que està disposat a arribar una entesa amb totes les forces que reconeguin “l’autèntica” capitalitat de la ciutat, com CiU, però també, ha afegit, Guanyem Barcelona, Iniciativa o la CUP. L’alcaldable d’ERC ha reconegut, però, que és “una alternativa al govern de Trias” amb un model diferent. “El que volem és governar Barcelona, volem aconseguir l’alcaldia”, ha dit.

L’alcalde, Xavier Trias, també ha refredat qualsevol acord postelectoral amb ERC. “Dependrà dels resultats”, ha dit Trias, que ha explicat que vol guanyar. “Estem en una bona situació per revalidar el resultat i crec que el millorarem”, ha sentenciat. L’alcalde ha dit que està disposat a “contrarrestar” models, en relació a Bosch, i veure’n les diferències.

Des del PSC, en canvi, l’alcaldable socialista, Jaume Collboni, ha alertat que l’acord CiU-ERC pretén “convertir les municipals en una estació prèvia a les eleccions que per ells són definitives com són les del Parlament”. Una entesa que per Collboni vol “esborrar Barcelona com a model de ciutat per convertir-la en una estructura del seu estat”.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, veu poc probable numèricament un acord CiU-ERC al consistori. “Si Trias té 14 i Esquerra 2, si puja molt Esquerra, imagineu-vos qui baixa”, ha dit Fernández Díaz, que ha ironitzat que si els dos partits creuen que poden empatar, “el Fernández serà el primer”.

El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha avisat de “l’amenaça” que pot suposar per Barcelona un pacte Trias-Bosch. “Davant l’amenaça, se situa amb més força un veritable pol d’esquerres, popular i alternatiu”, ha dit. Gomà no ha volgut concretar encara l’encaix d’Iniciativa amb Guanyem Barcelona ni si tindrà un lloc a la llista. Ha assegurat que s’està en la “fase final de la confluència” i que “els noms no formen part de l’agenda”.