No un sinó dos edificis s'havien d'aixecar en aquests solars al costat de les Drassanes per donar forma a un hotel de luxe. El projecte va esquivar les restriccions del Pla d'usos de Ciutat Vella i la moratòria hotelera i el promotor ja n'havia demanat la llicència. Però l'Ajuntament ha trobat la manera de frenar-la atenent-se a la llei de patrimoni. Tot el complex que formen les Drassanes està protegit com a bé cultural d'interès nacional. El consistori vol ara que, tal com preveu la llei, la Generalitat estengui aquesta protecció a l'entorn més immediat, una àrea que engloba els solars on es vol fer l'hotel. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Aquesta era una qüestió que fa molt de temps la Generalitat hauria d'haver tirat endavant. Desconeixem per què no s'havia fet, però sí que hem vist que ara era necessari tirar-ho endavant perquè hem vist que hi ha diferents propostes de transformació en l'àmbit proper." L'hotel té l'oposició d'una part dels veïns, que protesten contra un projecte que veuen perjudicial per al barri. Per una altra part, però, és un al·licient que pot donar vida i feina a la zona. EDUARDO LA VEGA, Associació de Veïns i Amics Arc del Teatre "Tendremos más seguridad y tendremos más apoyo social, porque este barrio está desemparado." MARIO AGUILÓ, plataforma Salvem les Drassanes "Aquí no es tracta de guanyar i perdre contra ningú. Estem a favor del nostre barri i pensem que un barri no es fa amb hotels sinó que es fa amb veïns." Si la Generalitat activa protegir aquest entorn, totes les llicències que estan en tràmit, com la de l'hotel, quedaran suspeses. Quan hagi decidit el grau de protecció es valorarà amb l'Ajuntament quines llicències poden seguir endavant i quines no.
L’hotel, que es projecta en uns solars situats entre els carrers del Cid, Pere Camps i el Portal de Santa Madrona, van quedar fora de la moratòria de llicències aprovada pel govern Colau fa un any que impedia la construcció de nous allotjaments turístics. En aquest cas, l’immoble ja disposava del certificat d’aprofitament urbanístic i havia demanat la llicència abans de la nova normativa. També havia superat l’antic pla d’usos impulsat pel govern de CiU perquè estava situat, precisament, al perímetre del districte.
Tot i això, el govern de Barcelona en Comú ha trobat una escletxa per paralitzar-ne la construcció. L’objectiu és “estudiar i avaluar els projectes” per assegurar, diuen que “siguin compatibles amb el patrimoni”, declarat monument historicoartístic d’interès nacional. Des del consistori indiquen que la prioritat és protegir el valor patrimonial situat a l’entorn de les Reials Drassanes, la muralla medieval, la porta de Santa Madrona i el baluard, un conjunt catalogat amb el grau màxim de projecció.
És per això que des del consistori han demanat a la Generalitat l’obertura “d’un expedient de catalogació de l’entorn”. La pilota està ara a la teulada del govern català, que haurà de decidir quin perímetre de protecció atorga al conjunt, si hi inclou també l’àrea sense edificar on es projecta l’hotel, i quines són les activitats permeses. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha retret a la Generalitat que es tracta d’una decisió que fa temps que s’hauria d’haver tirat endavant i ha indicat que “és necessari tenir en compte els diferents projectes de transformació que hi ha a la zona”. El govern català haurà de determinar la declaració en un període de 18 mesos.
Veïns a favor i en contra
Des de l’Associació de Veïns i Amics de l’Arc del Teatre han lamentat la notícia i han dit que no en tenien coneixement. Indiquen que el projecte és positiu per a una zona que “està totalment morta” i que necessita dinamització.
Mario Aguiló, de la plataforma Salvem les Drassanes, té una altra perspectiva. Aguiló considera que l’hotel “és perjudicial per als veïns i per a la ciutat” i valora molt positivament la mesura del consistori: “Estem a favor del barri, que no es fa amb hotels sinó amb veïns”, ha afirmat.