ANDRÉS GARCIA BERRIO, advocat i membre plataforma Tanquem els CIE "Ells van arribar en patera fa 15 dies, 20 dies, 25 dies, són tots d'Argèlia i el que demanen és la seva posada en llibertat. No entenen com després de jugar-se la vida al mar, ara mateix estan tancats i privats de llibertat. Entenem que és urgent que aquesta anomalia democràtica que és el CIE deixi d'existir i que, sobretot, no es privi de llibertat a gent pel fet de ser migrant."

Tot els interns del Centre d’Internament de la Zona Franca han abandonat la vaga de fam que van iniciar aquest diumenge prop d’una setantena de persones per reclamar la seva llibertat i evitar que es faci efectiva la deportació. Els interns en vaga es van negar a menjar per dinar i sopar aquest diumenge i han dormit al pati del centre amb mantes.

Fonts de la Policia Nacional expliquen que el director del centre va mantenir les negociacions amb els immigrants en vaga en tot moment i els ha explicat que, des del centre, no tenien capacitat per fer-ne efectiva la demanda i anar en contra d’una ordre judicial.

Membres de la plataforma Tanquem els CIE han accedit al centre a primera hora per parlar amb els interns en vaga de fam i informar-se de primera mà de la situació en què es troben. L’advocat Andrés García Berrio ha dit que treballaran perquè no es produeixi “cap vulneració de drets” i faran d’enllaç entre els interns i la societat. Berrio ha denunciat que el centre és una “anomalia democràtica” i ha recordat que hi ha “més de dos terços del Parlament” que hi està en contra. Precisament, la plataforma ha convocat una concentració a les 19 h davant del centre per donar suport als interns i exigir-ne el tancament. Berrio ha explicat que la majoria dels interns que han fet la protesta van arribar en pastera fa una vintena de dies des d’Algèria.

Diversos representants polítics i càrrecs electes de Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot, En Comú Podem i Esquerra Republicana s’han apropat al CIE amb la intenció d’entrevistar-se amb el director del centre però se’ls ha impedit l’accés. L’eurodiputat i portaveu d’ICV, Ernest Urtasun, ha dit que demanarà una investigació independent sobre el centre.

La vaga és el tercer incident al CIE de la Zona Franca -després de dos intents de fuga– des que va reobrir el centre al juliol i arriba poc després del motí d’immigrants que es va produir fa just una setmana al Centre d’Internament d’Estrangers d’Aluche, a Madrid, on una quarantena d’interns van protestar pacíficament al terrat del centre.