El documental ‘Ciutat morta’, dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, mantindrà el Premi Ciutat de Barcelona que va rebre el 2014. El PP i Ciutadans han intentat, sense èxit, que l’Institut de Cultura els retirés el guardó després que un dels protagonistes del documental fos condemnat per assassinat a Saragossa. El PSC i BCanvi hi han donat suport, però la petició no ha prosperat pel vot en contra de BComú i ERC i l’abstenció de JxC.

“Barcelona no pot premiar una infàmia”, ha sentenciat Óscar Ramírez (PP), que ha recordat el “suport entusiasta” d’Ada Colau al documental. Des de Cs, Luz Guilarte ha dit que ‘Ciutat morta’ és “un atac a la Guàrdia Urbana i la convivència”: “Vull pensar que no és això el que defensa el govern”. Joan Ramon Riera (PSC) ha afirmat que l’obra va “enredar al voltant d’uns fets jutjats, condemnats i ratificats”. Eva Parera (BCanvi) ha qualificat d'”autèntica infàmia” el documental.

“Es barregen coses”

El tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha acusat Cs i PP de “barrejar” el documental amb un assassinat posterior. “Buscar el nexe entre violència i ‘Ciutat morta’ és totalment abusiu”, ha afirmat Subirats, que ha recordat que el va premiar un jurat independent. Gemma Sendra (ERC) ha demanat no “posar censura” a la visió d’uns creadors i Ferran Mascarell (JxC) ha justificat l’abstenció per no entrar en “una lògica revisionista” de premis.

Subirats ha explicat, a més, que l’Institut de Cultura no pot retirar un Premi Ciutat de Barcelona perquè a les bases del certamen no queda recollida aquesta opció. Tant Cs com el PP han reclamat també, sense èxit, que els autors del documental, que dona una visió sobre els fets del 4-F del 2006, retornessin els 7.000 € que van rebre del guardó.