Idrissa Diallo, un guineà de 21 anys, va morir la nit de Reis del 2012 al CIE de la Zona Franca. No es va enviar cap ambulància medicalitzada al centre i el difunt no va disposar de traductor. A més, la policia mai no va entregar les imatges d’aquesta nit al centre per poder esclarir-ne els fets. El cas es va arxivar i mig any després es va enterrar el cos en un nínxol amb el número 516 al cementiri de Montjuïc. Tampoc no es va trucar a la família per informar de la mort d’Idrissa i ni se’n va repatriar el cos.

Tot aquest seguit de negligències per part de l’estat són les que denuncien els realitzadors Xavi Artigues i Xapo Ortega al seu documental ‘Idrissa, crònica d’una mort qualsevol’, a través de la seva productora Metromuster. Segons Artigas, entrevistat aquest dimecres al programa ‘Àrtic’ de betevé, el d’Idrissa Diallo no és un cas aïllat sinó que “respon a un patró de comportament de l’administració, especialment als centres d’internament d’estrangers” on hi ha “nou casos documentats de maltractaments i negligències”. La mateixa nit de la mort d’Idrissa va congregar centenars de manifestants davant del CIE de la Zona Franca, i així va néixer el moviment Tanquem els CIES, que després es va estendre a tot l’Estat.

 

 

Cinema de reparació

La intenció, segons Xapo Ortega, era “desmuntar el cas d’Idrissa” amb una investigació del que va passar la nit de Reis del 2012. Atesa l’opacitat amb què diuen que es van trobar per part de l’Estat, es van proposar fer un acte de reparació. Aquesta ha consistit a localitzar el cos del difunt jove guineà, i fer els tràmits per repatriar-lo i tornar-lo a la seva família.

“Hem escollit el cas d’Idrissa però n’haguéssim pogut escollir qualsevol altre”

Segons el correalitzador d”Idrissa, crònica d’una mort qualsevol’, es tracta de dignificar tots aquests casos de persones amb nom i cognoms i família. El nou documental dels autors de ‘Ciutat Morta’ documenta la investigació que van dur a terme i el procés de repatriació del cos d’Idrissa, finançat amb una campanya de micromecenatge. El documental s’estrenarà al Festival de Sevilla dilluns 12 de novembre i se’n farà una sessió el dia 15 de novembre al festival l’Alternativa. 

La polèmica de ‘Ciutat Morta’

El primer documental que van dirigir plegats Xavi Artigas i Xapo Ortega va ser ‘Ciutat Morta’ (2004), un treball en el qual van voler desmuntar el cas 4F. Aquest film va generar un gran enrenou social i mediàtic a Barcelona i a tot Catalunya. També va guanyar més de 12 premis en festivals internacionals o el Premi Ciutat de Barcelona (2015).