Quan es va adjudicar l’obra en el mandat anterior, es van preveure dues fases pel túnel de la Gran Via, una primera entre el carrer de Los Castillejos fins al de Badajoz, i una segona fase fins a la rambla del Poblenou. La licitació de les dues fases ha de permetre, segons ha explicat l’alcaldessa, reprendre les obres a principis del 2018 i acabar-les al 2021. “Fer-ho tot junt agilitza i abreuja el temps”, ha afirmat Colau, que ha assegurat que l’Ajuntament posarà en marxa “tota la maquinària” perquè les obres dels dos túnels “avancin el més ràpid possible”.

Colau ha dit que amb la nova licitació el govern municipal atén les demandes dels veïns. De fet, quan a l’abril es va rescindir el contracte amb les constructores i es van aturar les obres, les entitats veïnals -i també alguns partits polítics- van augmentar la pressió perquè el nou concurs abordés de cop les dues fases del túnel. Al maig, la Comissió d’Urbanisme va aprovar una proposició d’ERC que instava el govern municipal a licitar de cop tot el túnel. En aquell debat, el regidor socialista Daniel Mòdol es va comprometre a fer la segona fase.

L’alcaldessa no ha aclarit del tot si l’Ajuntament té previst algun mecanisme per evitar que les mateixes empreses a qui es va rescindir el contracte ara es puguin tornar a presentar al concurs. Colau sí que ha plantejat que es pugui dividir l’obra en lots diferents perquè hi accedeixin empreses més petites. Tot i això, ha reclamat que la normativa canviï perquè la puntuació principal de les adjudicacions d’obres no sigui l’oferta econòmica que fan les empreses.

Aquest dimecres hi ha prevista una nova reunió del Compromís de Glòries amb veïns i partits polítics en què la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, donarà més detalls de la nova licitació.