El paper de la Guàrdia Urbana en el cas 4-F ha centrat bona part de l’entrevista de Xavier Trias a ‘El matí de Catalunya Ràdio‘. L’alcalde ha confirmat que “entre avui o demà” disposarà d’una investigació de portes endins sobre quin paper van jugar els membres del cos durant el desallotjament d’un immoble al carrer de Sant Pere Més Baix el 4 de febrer de 2006. Aquests fets van acabar amb un agent ferit de gravetat i condemnes de presó per als presumptes autors i el suïcidi de la jove Patrícia Heras. Diverses veus han demanat la reobertura del cas arran de l’elaboració del documental ‘Ciutat morta‘.

Trias ha dit que s’ha de ser “duríssim” amb els casos de tortura i que si es detecta una actuació maldestra de la Guàrdia Urbana “s’actuarà amb tota potència”. Ha revelat que no ha parlat amb l’aleshores alcalde de Barcelona Joan Clos, però que si ell hagués governat hauria obert un informe per mirar d’esbrinar els fets.

Respecte a la plantada dels autors del documental ‘Ciutat morta’ als Premis Ciutat de Barcelona, ha dit que “cadascú té dret a fer política com consideri” i que sabia prèviament que “vindrien i li ‘muntarien un pollastre'”. Ha defensat la decisió del jurat com un acte de llibertat d’expressió però s’ha mostrat disgustat amb les persones que no condemnen la violència. “Jo he vist com uns senyors intentaven incendiar un Starbucks i quan la Guàrdia Urbana i els Bombers hi intervenien, intentar agredir-los”. Trias ha explicat que la intervenció dels dos cossos va ser vital per evitar que les flames es propaguessin a una escola d’idiomes del pis superior. En aquests casos, la utilització de la força està justificada, ha dit.

“Tenim una gran Guàrdia Urbana”

Més enllà de conèixer les conclusions de l’informe, l’alcalde ha fet una defensa aferrissada del paper de la Guàrdia Urbana, de qui ha dit que fan una “feina magnífica”. Considera que hi ha hagut una millora “importantíssima” de la seguretat a la ciutat i ha defensat el relleu de l’intendent major Xavier Vilaró al capdavant del cos. “Tenia un estil que no m’agradava”, ha dit. “Jo vull una Guàrdia Urbana que actuï envers els ciutadans”.