El govern municipal ha defensat que Barcelona continua sent una ciutat capdavantera en la defensa dels drets socials. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Maria Eugènia Gay, ha dit que la ciutat disposa d’un circuit establert per garantir l’empadronament a les persones sense domicili i ha subratllat que l’Ajuntament de Barcelona “no ha canviat el model d’empadronament”. Unes declaracions que ha fet després que la Sindicatura de Greuges admetés preocupació pels problemes amb què topen les persones sense llar a l’hora d’empadronar-se. 

“No s’està obstaculitzant el procés”

La qüestió s’ha abordat aquest dimarts a la Comissió de Drets Socials, en resposta a una proposta presentada per BComú perquè es compleixi la normativa d’empadronament, i a una pregunta d’ERC. La tinenta d’alcaldia ha reiterat que el consistori ha mantingut els canals d’empadronament perquè també “són una porta d’entrada a drets”. En aquest sentit, ha negat rotundament que s’estigui obstaculitzant el procés.

Gay també ha remarcat que hi ha tres canals d’empadronament: amb domicili fix, fictici i sense llar, que continuen funcionant com fins ara. També ha detallat que des que governa el PSC s’han empadronat per aquestes vies 4.000 persones a Barcelona.

Reforç dels equips

“No es tracta d’empadronar per empadronar”, ha reiterat Maria Eugènia Gay, “sinó per garantir els drets” i l’accés a prestacions socials, com la salut pública o els recursos del SAIER. Per això, ha afegit que “es preveu un reforç dels equips per garantir la prestació dels serveis“. Per últim, ha apuntat que el síndic va rebre la queixa al maig, quan el consistori actual “no havia pres possessió”.