La decisió del govern municipal d’integrar El Born Centre de Cultura i Memòria a la xarxa d’equipaments del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) no ha agradat a alguns dels partits de l’oposició. Des de TriasxBCN, BComú i ERC ho consideren un error que va en detriment de la memòria històrica. Tampoc no veuen amb bons ulls la supressió de la direcció a càrrec de Marta Marín-Dómine. En canvi, el PP i Vox celebren que el jaciment deixi d’estar “segrestat per l’independentisme”. El debat s’ha fet a la Comissió de Drets Socials i Cultura del consistori, on l’equip de govern ha defensat la mesura perquè creu que donarà “major coherència” a l’explicació actual sobre l’evolució històrica de la ciutat.

TriasxBCN, BComú i ERC volen que conservi la seva singularitat

Els grups municipals de TriasxBCN i ERC han demanat la compareixença del govern per explicar els canvis, i des de BComú han presentant un prec per reconsiderar aquesta integració, que el consistori ha rebutjat. El comissionat de Cultura, Xavier Marcé, ha defensat que es tracta de “posar de relleu l’alt valor del jaciment” i que en cap cas ni es qüestiona ni es posa en perill seguir treballant en programes de memòria, que conservaran el seu pressupost.

La regidora Neus Munté (TriasxBCN) ha subratllat que “es vol fer desaparèixer (el museu) per la porta del darrere” i ha reclamat que conservi la seva singularitat i també un pressupost i direcció pròpies. Des de BComú, Jessica González, ha criticat que s’hagi cessat la direcció “sense cap explicació” quan es va fer un concurs públic. També ha subratllat que en xifres “és el segon museu més visitat després del Picasso”, ha dit, i la qualitat de les propostes n’avalen la gestió.

Des d’Esquerra, Jordi Castellana, ha apuntat que incloure l’equipament al MUHBA pot suposar “un risc elevat per a la gestió” del mateix Museu d’Història de Barcelona. A banda, ha ironitzat que “si els que li diuen al govern que ho fa bé són PP i Vox, és que no anem bé”.

PP i Vox, a favor

PP i Vox són els únics partits de l’oposició que aplaudeixen la incorporació del Born en el conjunt d’equipaments del MUHBA. Les dues formacions han recordat que el primer director de l’equipament va ser l’expresident Quim Torra, que van convertir el Born en “la zona zero de l’independentisme” o el “mausoleu separatista”.

Des del PP, Víctor Martí ha afirmat que fan un vot de confiança al canvi per normalitzar “una gestió del tot anòmala”, mentre que el regidor de Vox, Liberto Mariano, ha dit que el museu ha de ser un centre de referència i no “un instrument d’adoctrinament”.