projecte hotel Rambla 38

La Comissió d’Urbanisme ha tombat el projecte per fer un hotel en un edifici catalogat a la Rambla, 38, davant del Teatre Principal. El desembre de l’any passat, el consistori va aprovar de forma inicial el Pla especial del projecte hoteler per complir amb una sentència del TSJC que el va obligar a donar-li dret al tràmit. Ara, però, en el que havia de ser l’aprovació definitiva, el govern municipal i ERC l’han denegat perquè el Pla d’allotjaments turístics (PEUAT) no permet l’obertura d’establiments hotelers nous al centre de la ciutat.

Junts per Catalunya i Ciutadans s’han abstingut, mentre que el PP i Barcelona pel Canvi han votat en contra de la denegació. La gerent d’Urbanisme, Laia Grau, ha justificat tombar el projecte perquè “el marc legal actual no permet la implantació d’hotels en aquest punt de la ciutat”. “N’estem clarament convençuts”, ha afegit després de les crítiques que ha rebut per part d’alguns grups de l’oposició. “Aquesta llicència acabarà als tribunals”, ha advertit Celestino Corbacho (Cs), que espera que l’operació no suposi un cost patrimonial per a l’Ajuntament.

Des del PP, Óscar Ramírez ha lamentat que aquesta denegació “genera inseguretat jurídica”, mentre que Manuel Valls (BCN Canvi) ha apuntat que la decisió del govern és de “dubtosa legalitat i suposa un nou missatge antiturisme”. El projecte hoteler a la Rambla, 38, estava promogut, entre altres socis, per Alberto Teichman, director general de Volkswagen Vehicles Comercials i membre del comitè executiu de la companyia a Espanya. Cal recordar que el PEUAT està pendent d’un recurs que l’Ajuntament va presentar al Suprem després que una sentència del TSJC el declarés nul.

Al costat de l’històric Cuatro Naciones

L’edifici del número 38 de la Rambla està al costat i, de fet, durant uns anys va formar part de l’històric hotel Cuatro Naciones, al número 40. Amb més de 300 anys d’història, els orígens es remunten al 1706. L’edifici actual data del 1849 i és obra de l’arquitecte Francesc Daniel Molina. L’hotel va tancar el 1929, però als anys 60 va reobrir amb la família Saiz, que encara el regenta en l’actualitat.

L’establiment fa gal·la de ser un dels més luxosos a la ciutat fins al 1900, per on van passar personatges famosos com Buffalo Bill, Chopin (que hi té un saló dedicat), Stendhal o Einstein, entre d’altres. El Cuatro Naciones és en l’actualitat un hotel de dues estrelles i ocupa una quarta part de l’original. L’edifici del número 38 també va ser més recentment la seu de la botiga Arpi, especialitzada en vídeo i fotografia.