Ja se sap quant costarà la reforma del Teatre Arnau, tancat des de fa més de 15 anys i que l’Ajuntament va comprar el 2011. Les obres per rehabilitar i adequar l’antiga sala del Paral·lel superen els 11,6 M €, però el consistori no posa calendari a la reforma. “El principal problema per fer realitat el nou Arnau és d’inversió”, ha admès el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats.

Tot i això, la Comissió de Govern va aprovar de forma inicial el 25 de març el projecte executiu que concreta el cost de les obres, document que seguirà al calaix fins que se li assigni una partida. “El projecte està encaminat, el que falta és tenir la inversió necessària per començar les obres”, ha afegit Subirats a la Comissió de Drets Socials en resposta a un prec del PP que ha reclamat novament un calendari per a l’Arnau.

El tinent d’alcalde ha dit ser conscient del significat que té aquest teatre i que la voluntat és mantenir-lo com a espai cultural d’arts escèniques i per recuperar la memòria del Paral·lel. Però també ha matisat que la crisi de la covid va obligar a replantejar el pressupost municipal. Els comptes del 2021 inclouen només una partida de 100.500 € en concepte de redacció de projecte i assistències tècniques.

reforma teatre Arnau
Imatge virtual de la proposta de l’equip H Arquitectes, guanyadora del concurs per rehabilitar l’Arnau el 2018

Un projecte anunciat el 2018

El febrer del 2018, l’equip H Arquitectes va guanyar el concurs per rehabilitar l’Arnau amb la proposta Boca a boca. La previsió inicial era enllestir el projecte executiu per començar les obres el primer semestre del 2019, que no va ser. Ja aleshores, el pressupost era una incògnita. El projecte guanyador per rehabilitar el teatre preveia conservar l’esquelet de l’edifici, sanejar la fusta i afegir-hi connectors metàl·lics i formigó per conservar l’estructura.

El Teatre Arnau és l’últim teatre de barraca de la ciutat construït amb fusta. Data del 1894 i va tancar portes definitivament l’any 2004. L’Ajuntament de Barcelona el va comprar el 2011 en la recta final del mandat de Jordi Hereu. Un informe tècnic l’any 2016 va detectar-hi problemes estructurals i en recomanava l’enderroc, tot i que el govern municipal d’aleshores es va comprometre a mantenir els elements patrimonials.