incendi tetuan

Els Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona van intervenir fins a 88 cops amb la família que va morir en l’incendi del local on vivien a la plaça de Tetuan. Ho ha explicat la tinenta alcalde Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, en la Comissió de Drets Socials, Culturals i Esports, en què ha detallat que les actuacions van incloure successives visites al local i seguiment dels dos fills menors.

En la línia del que ja va explicar ara fa 15 dies, la tinenta d’alcalde ha dit que la primera visita al local per part de Serveis Socials es va fer ara fa un any (el setembre del 2020) i, a partir d’aquí, es van mantenir els contactes un cop al mes amb la família per veure les condicions i la neteja de l’infrahabitatge així com l’acompanyament dels dos menors.

Implicació i preocupació dels pares envers els fills

Per tot plegat, el govern municipal conclou que “els Serveis Socials van actuar de la millor manera possible, dins les competències que tenim”. Pérez ha destacat que no hi havia situació de desemparament i ha remarcat que els pares es preocupaven i s’implicaven en la cura dels fills, motiu pel qual no es van detectar indicadors de risc. La tinenta d’alcalde ha destacat que la valoració de l’escola del seguiment “també era molt positiva”.

També ha remarcat que, en la inspecció conjunta que Guàrdia Urbana i personal tècnic del districte de l’Eixample que l’Ajuntament va fer un mes abans de l’accident, es va concloure que no hi havia risc imminent. Un control en què es va constatar que la família tenia subministrament elèctric i es va comprovar el funcionament dels interruptors, el quadre elèctric i la ventilació.

El govern municipal defensa l’acompanyament fet a la família per empadronar-los i que tinguessin targeta sanitària, però destaca que la seva “situació d’irregularitat” per la llei d’estrangeria “els excloïa de qualsevol lloguer privat”. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha explicat que s’ha incrementat un 77 % el pressupost destinat a detectar infrahabitatge i situacions de sensellarisme (6 M €).

Pla de xoc contra l’infrahabitatge

Com ja van fer el mateix dia de l’incendi, tots els grups de l’oposició han lamentat les morts i han destacat la feina feta pels Serveis Socials municipals. Ciutadans ha demanat més recursos municipals per a l’habitatge públic, mentre que el PP aposta per modificar les condicions per facilitar l’accés a la Mesa d’Habitatge, on hi ha més de 650 persones en llista d’espera. Junts ha recordat als comuns són al Govern espanyol i que poden reformar la llei d’estrangeria.

Pel que fa a ERC, ha plantejat un pla de xoc contra l’infrahabitatge per destinar més recursos econòmics a la detecció d’aquests espais i millorar la coordinació entre administracions. Barcelona pel Canvi ha instat l’Ajuntament a augmentar el parc d’habitatge social i a presentar un informe en tres mesos dels “habitatges ocupats il·legalment a la ciutat”.