Barcelona estrenarà els primers contenidors intel·ligents aquest any 2021, al barri de Sant Antoni. La implantació d’aquest sistema es farà en paral·lel a l’inici de la recollida de residus porta a porta, que s’instaurarà els propers mesos al mateix barri de Sant Antoni, i també a Horta i a Sant Andreu del Palomar. Segons ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, els contenidors intel·ligents funcionaran a través d’una targeta que identificarà cada usuari i, en un principi, serà només per a la fracció d’orgànica.

Arran del sistema intel·ligent (juntament amb la recollida porta a porta, que es farà amb bosses individualitzades per a cada llar), l’Ajuntament podrà calcular el nivell de reciclatge del barri i, en cas que millori, es bonificarà la taxa de residus. Badia ha explicat que la bonificació es farà de forma general a tot el barri en qüestió i ha recordat que, ara, es calcula en àmbit de tota la ciutat per igual: “Si tenim un barri que millora els percentatges de recollida, és millor que aquell barri pugui tenir una bonificació”.

El nou servei de neteja serà més silenciós

La implantació del porta a porta i dels primers contenidors intel·ligents anirà en paral·lel al desplegament del nou contracte de neteja per als propers vuit anys. S’aprovarà definitivament al plenari d’aquest mes de març que se’l reparteixin quatre empreses, que tindran l’encàrrec de reforçar la neteja de la ciutat i de millorar les condicions del servei per als veïns. En aquest sentit, les empreses electrificaran un 66 % de la flota de vehicles per reduir-ne l’impacte acústic. Segons ha dit l’alcaldessa, Ada Colau, aquesta és “una de les demandes principals dels veïns i una prioritat” per a la ciutat.

camio neteja electric

El nou contracte de neteja també augmentarà en 400 treballadors la plantilla i oferirà una aplicació web perquè els barcelonins puguin saber com i quan es neteja cada carrer de la ciutat. A més, canviaran els contenidors actuals per posar-ne de més baixos (per millorar la visibilitat de l’entorn, en especial als encreuaments i passos de vianants) i es reordenaran per posar-ne més de reciclatge, i menys de la fracció resta.