L’Ajuntament de Barcelona preveu començar les obres de rehabilitació de set finques de titularitat municipal al districte de Ciutat Vella aquest any, amb un pressupost de 14 M €. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ho ha explicat en un debat a la Comissió de Drets Socials en què ha rebut una esbroncada de l’oposició per la gestió que el consistori fa del parc públic d’habitatges.

Les crítiques han arribat després de l’incendi que hi va haver el 31 de desembre en un edifici municipal al carrer Nou de la Rambla que ha obligat a reallotjar els veïns. La regidora ha detallat que entre els anys 2019 i 2020 es van fer 160 reparacions de manteniment a la finca per més de 60.000 euros. També s’estava en procés de contractar un servei de consergeria i, des de fa un any, s’havien presentat demandes al jutjat per actuar en els pisos amb “ocupacions conflictives”.

“Ens queda molt per fer”

En el mateix debat, Lucía Martín ha explicat que l’Ajuntament té prevista una partida específica de 8 M € per al manteniment del parc públic de Ciutat Vella els propers cinc anys. “Ens queda molt per fer, ho entomem”, ha admès Martín, que ha afegit que el repte no és només municipal: “Cal ser exigents també amb la Generalitat”. La regidora ha dit que el govern català és el propietari de “les finques més problemàtiques” al districte.

Martín també ha explicat que el consistori té un equip especialitzat en el seguiment de llogaters en situació de vulnerabilitat i que s’ha obert un telèfon de contacte per atendre veïns de finques municipals.

Esbroncada de l’oposició

La comissió ha aprovat una proposta d’ERC que demana més recursos per rehabilitar les finques de Ciutat Vella en mal estat. Marina Gasol (ERC) ha acusat el govern municipal de deixar degradar la finca de Nou de la Rambla i ha llistat altres edificis municipals amb problemes. “Ciutat Vella se’ls ha escapat de les mans, què dirien vostès si els pisos no fossin municipals?”, ha qüestionat la regidora.

Des de Junts, Neus Munté ha dit que en el cas de Nou de la Rambla “les solucions han arribat tard i hi ha hagut patiment”. La resta de grups han criticat el posicionament d’ERC. Paco Sierra (Cs) els ha donat la benvinguda a “la lluita contra l’ocupació il·legal”. El popular Óscar Ramírez ha denunciat “deixadesa de funcions” de l’Ajuntament en la gestió de pisos públics i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, ha criticat la “gestió ineficaç” del govern municipal.