El 24 de maig es començarà a implantar el sistema de recollida de residus porta a porta al veïnat de Sant Andreu del Palomar. Serà el segon barri de Barcelona en implantar-lo i, en aquest cas, ho farà amb una novetat destacada: les bosses que s’utilitzin per llençar la brossa no podran ser les clàssiques que podem trobar en el supermercat, sinó que hauran de ser unes bosses específiques amb xip que subministrarà l’Ajuntament de manera gratuïta i que permetrà identificar les llars d’on provenen.

En cap cas, però, la intenció no és sancionar sinó detectar qui recicla i qui no i, en aquests últims, mirar d’aconseguir que ho facin. El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha admès que “és un sistema que no és anònim i que identifica el comportament de l’habitatge amb els residus”. Segons Badia, “el que necessitem identificar és en quins llocs cal més pedagogia, comunicació, reforç o repensar horaris. Volem identificar males praxis però sense una finalitat sancionadora”.

Només les bosses del rebuig (grises) i dels reciclacles (grogues) estaran identificades amb el xip. Quan la bossa entri en el camió de les escombraries quedarà registrat de quin domicili prové. Els veïns podran fer el seguiment a través d’una aplicació de mòbil. En el cas de la matèria orgànica, serà el cubell de color marró que també s’entrega als veïns el que portarà el xip i no la bossa. En un futur, aquest sistema ha de permetre bonificar la taxa de residus als que reciclin més.

punt informatiu porta a porta Sant Andreu
Una veïna al punt d’informació del porta a porta a Sant Andreu

Es retiraran 238 contenidors del carrer

La implantació d’aquest sistema de gestió de residus, que permetrà treure dels carrers 238 contenidors excepte els del vidre, es farà en dues fases: la primera començarà el mateix 24 de maig, quan aquest canvi arribarà a 6.000 habitatges i a l’octubre en prop de 6.000 habitatges més. A Sant Andreu del Palomar es recollirà la matèria orgànica porta a porta tres dies a la setmana, dos dies els reciclables i un dia el paper i cartró i el rebuig.

28.000 veïns en dues fases

Segons el govern municipal, el de Sant Andreu del Palomar és un barri amb un teixit veïnal fort i compromès que permet tirar endavant aquest canvi d’hàbits. De fet, segons la regidora del districte, “la clau” perquè tot això funcioni és la implicació dels veïns i, per buscar aquesta complicitat, s’han fet unes 500 reunions amb comunitats de veïns i els sectors econòmics del barri que han servit per dissenyar el com adaptar aquest sistema nou a la seva realitat.

Quan el porta a porta estigui implantat a Sant Andreu del Palomar es convertirà en el sistema més gran de recollida amb aquest mètode de tot Catalunya, on ja hi ha més de 200 municipis que han fet aquest trànsit. Quan estigui desplegat, de fet, haurà arribat a 28.000 habitants. En concret, a 27.845 veïns, d’un total d’11.602 habitatges i 1.154 activitats comercials. El proper barri de la ciutat a veure aquest sistema de recollida implantat serà el d’Horta, que començarà el procés passat l’estiu, i Sant Antoni que, en aquest cas, l’iniciarà a finals d’any.