A partir de l'any que ve, els plens podrien no celebrar-se sota l'atenta mirada de la reina regent al saló que porta el seu nom. El govern vol modificar el reglament orgànic municipal perquè algunes sessions es puguin fer fora d'aquí, sempre en equipaments municipals. La decisió estarà en mans de l'alcaldessa, i sempe en casos de força major o d'interès general, proposta que no agrada a tots els grups per diferents raons. JOAQUIM FORN, regidor de CiU "Nosaltres amb això no hi estem d'acord, ja ho hem expressat. Ens hem donat un temps per seguir-ne parlant." CARMEN ANDRÉS, regidora del PSC "Per causes d'interès general motivades exclusivament per l'alcaldessa, no!" TRINI CAPDEVILA, regidora d'ERC "Es pretén apropar, suposo, el consistori al ciutadà, però no podem banalitzar el lloc on fem un plenari." JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "De fet, els plens de districte són més populars i democràtics que no els que fem aquí al ple de l'Ajuntament." MARC GARCIA "El govern vol aprofitar la modificació del reglament per incloure-hi també que sigui el ple qui, per majoria absoluta, pugui decidir quins símbols institucionals hi ha d'haver en aquesta sala. Uns criteris que, segons l'executiu, s'haurien de basar en el principi democràtic i la neutralitat religiosa i de catalanitat." ¤W7 43 ]] C2.5 G 0 [[ *CG iarxdat 23/07/2015 1.03 Per PP i Ciutadans, però, aquests canvis són una coartada per justificar la retirada del bust de Joan Carles I i que no se'n posi cap altre. FRANCISCO SIERRA, regidor de Ciutadans "Quitar el busto del rei Juan Carlos y no colocar el del rei Felipe VI no responde sino a esto." ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "Hi ha símbols sobre els quals nosaltres no podem decidir, i entre els quals, que hi hagi l'efígie del rei. Hi ha d'estar." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Hauríem de ser curosos i trobar una simbologia que no incomodés la majoria de forces polítiques que tenim allà." De moment, només Esquerra i la CUP veuen bé els canvis. Ciutadans i PP hi han votat en contra i CiU i PSC s'han abstingut. El govern necessita més suports per tirar-ho endavant.

L’article 75 del Reglament orgànic municipal regula com ha de ser la celebració dels plenaris municipals. Per exemple, determina que les sessions han de començar i acabar el mateix dia. Ara, des del govern hi volen introduir dos aspectes. D’una banda, obre la porta que l’alcaldessa, en aquest cas, pugui decidir “per causes d’interès general” traslladar el ple “en un altre equipament municipal”. Una decisió que s’hauria de notificar a la resta de regidors.

Aquest punt no ha acabat de convèncer l’oposició. Trini Capdevila (ERC) considera que el fet que la determinació només recaigui sobre l’alcaldessa “sembla una decisió unilateral” i ha demanat que sigui ratificat per la Junta de Portaveus. Tant Carmen Andrés (PSC) com Àngels Esteller (PP) han coincidit a demanar que els plenaris només es facin fora de l’Ajuntament “en casos extraordinaris per força major”. Paco Sierra (C’s) ha afegit que “cal vetllar per la seguretat” i ha recordat les dificultats que van trobar els regidors per creuar la plaça de Sant Jaume després de la investidura d’Ada Colau. Joaquim Forn (CiU) ha mostrat el seu desacord inicial amb la mesura però assegura que es donaran temps per seguir-ho debatent. En canvi, Josep Garganté (CUP) ha assegurat que “estaríem encantats” que els plens es fessin fora del consistori.

L’altre aspecte que es vol afegir a la normativa és que el plenari pugui decidir per majoria absoluta la simbologia que ha d’estar present al Saló de la Reina Regent. Aquesta modificació ha reobert el debat per la retirada del bust de Joan Carles I. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha argumentat que la simbologia d’aquest espai hauria de ser neutra i ha recordat que cap norma exigeix la presència de l’efígie del monarca. Des del PP, Àngels Esteller ha criticat que hi ha símbols que vénen marcats per llei i sobre els quals els regidors no poden decidir. Paco Sierra ha afegit que la Carta de Barcelona també preveu la representació del rei. Per contra, la CUP i ERC s’han congratulat que Joan Carles I ja no presideixi la sala.

Finalment, el text de la modificació ha estat aprovat amb els vots a favor de Barcelona en Comú, ERC i la CUP. Hi han votat en contra C’s i el PP i el PSC i CiU s’han abstingut. A partir d’ara, el document se sotmetrà a informació pública durant 30 dies i s’hi podran presentar esmenes.