Una de les propostes que s’ha plantejat a la comissió mixta és que la ciutat sigui declarada municipi amb demanda acreditada d’habitatge protegit. D’aquesta manera, l’Ajuntament es podrà acollir al dret de tanteig i rebre informació de les operacions immobiliàries que es duguin a terme a la ciutat. L’alcaldessa, Ada Colau, afirma que no es tracta que el consistori compri tots els habitatges que surtin a la venda però sí que serveixi per apaivagar “els fons voltors”.

Aquesta és una de les mesures que estudiarà el grup de treball que es constituirà per a la mobilització de pisos buits. També en aquest sentit es preveu reactivar les sancions a les entitats bancàries que tenen habitatges en desús. Colau assegura que les multes seran l’última opció si una primera negociació no dóna fruits. Sobre aquest tema, l’alcaldessa ha explicat que els bancs presents en la comissió no s’han pronunciat.

Arran de la comissió, es constituiran dos grups de treball més. Un se centrarà en la modificació del reglament d’emergències socials. L’alcaldessa ha argumentat que cada vegada hi ha més famílies que es queden fora d’aquesta atenció perquè “la normativa ha quedat desfasada”. L’altre, coordinarà la feina dels diversos actors que intervenen en els desnonaments, des dels bancs i els jutjats fins a les entitats socials. La seva tasca serà compartir informació per actuar com més aviat millor per evitar que les famílies vulnerables arribin “a situacions límit”.

La comissió mixta s’ha reunit aquest dimarts un any i mig després de l’última convocatòria. Hi han assistit una setantena de persones, representants d’una quarantena d’entitats i organismes.