Gir de guió inesperat. El Govern espanyol ha confirmat aquest dimecres que ha paralitzat la inversió per ampliar l’aeroport de Barcelona-el Prat. Ho ha explicat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, en una compareixença a la Delegació del Govern a Barcelona. La ministra ha dit que no imposaran el projecte perquè “la Generalitat no ho fa possible” i ha acusat el govern de trencar l’acord a què van arribar a l’agost.

És impossible portar a bon port un projecte de tal envergadura sense el suport nítid i sense fissures per part de la Generalitat; no té una decisió madura sobre aquesta inversió
Raquel Sánchez, ministra de Transports

Raquel Sánchez ha dit que les declaracions del president Pere Aragonès sobre l’ampliació de l’aeroport “ens han sorprès molt” i ha destacat que alguns consellers es plantegen anar a la manifestació contrària al projecte. “Tots els grans projectes requereixen de grans consensos institucionals i la Generalitat no té una decisió madura sobre aquesta inversió”, ha sentenciat la ministra, que ha afegit que el Govern espanyol vol convertir l’aeroport del Prat en un hub intercontinental.

“Màxim respecte al medi ambient”

En la compareixença, la ministra ha apuntat que l’ampliació de l’aeroport buscava evitar la saturació de la infraestructura, que es preveu per al 2026. “Impedir la saturació requereix molt temps de planificació i una gran inversió”, ha dit Sánchez, que ha confirmat que el projecte preveia ampliar la pista del costat mar. La ministra, però, ha dit que l’objectiu del Govern espanyol era el “màxim respecte al medi ambient” i “neutralitzar l’impacte” d’allargar la pista al delta del Llobregat amb una ampliació de la superfície protegida en un 25 %.

Una manifestació contrària el 19-S

L’acord entre la Generalitat i l’estat, que es va anunciar a principis d’agost, havia generat el rebuig frontal de les entitats ecologistes, que havien convocat una manifestació per al proper 19 de setembre. La setmana passada, Aena va posar sobre la taula projecte d’ampliació que inclou allargar una pista per sobre de l’espai natural protegit de la Ricarda.

Rebuig d’Ada Colau a l’ampliació

L’anunci sorpresa de la retirada de la inversió arriba just el dia en què l’alcaldessa, Ada Colau, havia demanat a la ministra de Transports que aturi l’ampliació de l’aeroport. Colau ho ha fet des del Senat, en una jornada de ciutats i el canvi climàtic. L’alcaldessa, com també l’alcalde del Prat del Llobregat, dels comuns, ha abanderat el rebuig institucional al projecte, malgrat governar amb el PSC, partidari de l’ampliació. Aquest dijous, Colau té previst visitar la Ricarda amb la vicepresidenta Yolanda Díaz.