(Redacció/ACN) Prop de 200 països participen aquests dies a la cimera de Glasgow (la COP26), la més important del món pel que fa a l’emergència climàtica. Els estats hauran d’actualitzar els seus compromisos per combatre l’escalfament global i segons va alertar en el discurs inaugural el president de la conferència, Alok Sharma, aquesta pot ser l’última oportunitat per aturar-ho després que la cimera de Madrid acabés sense cap compromís ferm.

Més de 120 líders de tot el món es reuneixen aquest dilluns i dimarts. El president dels Estats Units, Joe Biden, el president francès, Emmanuel Macron, o la cancellera, Angela Merkel, són alguns dels dirigents que intervindran en la cimera, però hi ha grans absències com la del president rus, Vladímir Putin, el president xinès, Xi Jinping, i el president del Brasil, Jair Bolsonaro.

Això, sumat a l’acord de mínims del darrer G-20 per retallar emissions contaminants han rebaixat les expectatives d’aquesta trobada. La reunió de líders durarà dos dies, però les negociacions de la COP26 continuaran fins al 12 de novembre, inclús es podrien allargar si es compliquen les converses.

En la cerimònia d’obertura diumenge, la secretaria executiva de l’ONU per al Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, va assegurar que l’èxit de la COP26 és “absolutament possible”, sempre que hi hagi “més ambició” dels països del G-20 per reduir la contaminació, ja que aquests són responsables del 80% de les emissions.

Com frenar l’escalfament del planeta?

El repte al que s’enfronten els països en la cimera de Glasgow és majúscul: evitar que l’escalfament del planeta superi el grau i mig. Aquest és l’objectiu que es van marcar als acords de París i, segons la comunitat científica, cada vegada sembla més difícil d’assolir. Els països signants hauran de concretar a la cita escocesa com pensen reduir les emissions de CO2 per aturar l’escalfament global.

Barcelona, ciutat destacada en la cimera del clima

La cimera del clima, que va ajornar-se fa un any per la pandèmia, també comptarà amb la participació de les ciutats. Aquest és el cas de Barcelona. L’alcaldessa, Ada Colau, hi assisteix com a vicepresidenta europea de la C40, la xarxa mundial de ciutats que lluiten contra l’emergència climàtica. Dimecres compartirà la taula principal de ciutats, amb l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo.