L‘independentisme ha recordat aquest diumenge a la tarda el sisè aniversari del referèndum de l’1-O. 4.500 persones, segons les xifres de la Guàrdia Urbana, han assistit a l'”acte polític unitari” que han organitzat les principals associacions sobiranistes a la plaça de Catalunya, que també s’ha omplert d’estelades.

Entre les entitats que hi han donat suport hi ha l’ANC, Òmnium, AMI, la Intersindical i el Consell de la República. També s’hi han sumat els partits polítics independentistes com ERC, Junts i la CUP. L’acte, conduït pels actors Joel Joan i Carme Sansa, ha tingut una hora de durada, i a banda dels parlaments, s’han repetit els crits d'”independència”.

Estelades i crits d'”Independència”

El primer parlament ha estat el de Jordi Perelló, secretari general de La Intersindical, que ha assegurat que l’1-O “ens volien fer enrere a cops de porra. Vam resistir i vam votar”. També ha demanat als assistents que no abandonin la lluita: “No defalliu ni un mil·límetre ni un segon”. Des de l’Associació de Municipis per la Independència (l’AMI), Jordi Gaseni, s’ha mostrat convençut que “som molts, i volem la independència, i ho aconseguirem!”.

Dolors Feliu (ANC): “Només tenim un objectiu: la independència”

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, ha afirmat que només hi ha un objectiu, la independència de Catalunya. I, en aquest sentit, ha fet un avís al Parlament i al govern català: “Si no ho saben fer, que convoquin eleccions”. “No més parlar de moments històrics, sinó més estar a l’altura de la responsabilitat”, ha insistit.

Per la seva banda, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha centrat el discurs en la defensa de l’amnistia i l’autodeterminació. “Lluitem per l’amnistia per forçar l’Estat a afrontar democràticament el conflicte polític, amb el dret d’autodeterminació al centre”, ha exclamat.

Discurs de Puigdemont: “les coses han començat a canviar”

A l’acte també hi ha participat l’expresident Carles Puigdemont, que ha intervingut a través d’una pantalla gegant. En el seu discurs ha recordat l’1-O com una “gesta històrica” en què Catalunya va “exercir el dret a l’autodeterminació i va començar a caminar com a república independent“. Puigdemont també ha defensat que “la fórmula existeix, i només ens hem de decidir a aplicar-la”.

També ha celebrat el retorn a l’esperit de l’1 d’octubre com a referència política era necessari i que “les coses han començat a canviar”. En aquest sentit, i en el marc de les negociacions d’investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol —després que el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo no ho aconseguísPuigdemont ha destacat d’aquest canvi en l’independentismeERC i Junts són decisius en les negociacions per investir un president del govern espanyol— que “cal que explorem aquest camí, amb més empatia, amb el convenciment que som capaços, i sent imperfectes i cometent errors“, ha puntualitzat.

Mobilitzacions i actes commemoratius també al matí

La reivindicació del llegat del referèndum en aquest sisè aniversari ha començat diumenge al matí amb diversos actes i mobilitzacions. L’ANC ha convocat una manifestació a la plaça d’Urquinaona, un emplaçament simbòlic per al sobiranisme, que ha acabat a la plaça de Sant Jaume.

A banda, els CDR han mobilitzat 300 persones en un acte a la Model sota el títol Operació Judes: judici al poble català.