Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han organitzat una manifestació per reivindicar el llegat de l’1 d’Octubre i commemorar el sisè aniversari del referèndum. La marxa, amb el lema “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”, ha sortit des de l’antiga presó de la Model i ha arribat a la caserna de la Guàrdia Civil de la travessera de Gràcia. Després han decidit enfilar cap a la delegació del govern espanyol a Catalunya però la marxa s’ha acabat dissolent sense arribar-hi.

La participació ha fluctuat al llarg del camí. Segons xifres de la Guàrdia Urbana, unes 300 persones han començat la marxa. Quan han arribat a la plaça de Catalunya, s’hi han sumat part dels assistents a l’acte polític que han organitzat les entitats sobiranistes, fins a arribar a la punta màxima de 3.000 manifestants. A partir d’aquí, el recorregut ha avançat pel passeig de Sant Joan en direcció a la caserna amb unes 1.800 persones, segons dades de la policia local.

La travessera de Gràcia, blindada amb tanques

La protesta ha arribat al final del recorregut a quarts de nou del vespre i s’ha trobat un ampli dispositiu de seguretat amb tanques. Els Mossos d’Esquadra han blindat la travessera de Gràcia i han impedit que els manifestants puguin accedir a les portes de l’edifici de la Guàrdia Civil. Allà, els manifestants han cremat dues banderes espanyoles, han tirat alguns ous i algun paquet de farina i han empès les tanques, fent caure alguna.

Tallen el trànsit al centre de la ciutat

Durant el recorregut de la mobilització han tallat vies com l’avinguda de Josep Tarradellas, l’avinguda Diagonal, el passeig de Gràcia, el carrer del Rosselló i el passeig de Sant Joan. Els manifestants han cridat consignes com l'”1 d’octubre, ni oblit ni perdó”, “Tots som CDR” o “Vosaltres feixistes, sou els terroristes”.

Els manifestants han tallat dos carrils de l’avinguda Diagonal durant el recorregut

Acte polític a la Model al matí

Prèviament, aquest diumenge al matí s’ha fet un acte la presó de la Model organitzat també pels CDR, l’Assemblea Nacional Catalana i altres entitats sobiranistes. Els assistents han confluït en aquest punt un cop han acabat les marxes a peu, en moto o en cotxe que han sortit des de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat, Sitges i Sant Cugat del Vallès.

La trobada ha tingut un to festiu. Al migdia s’ha celebrat l’acte polític sota el títol ‘Operació Judes: judici al poble català’, seguit d’un dinar popular i concerts.