L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat un acte i una manifestació aquest diumenge a la plaça d’Urquinaona per commemorar el sisè aniversari de l’1-O. Un miler de persones s’han concentrat a la plaça per seguir l’acte. Acabats els parlaments, cap a les 12 h ha començat la manifestació que ha baixat per la via Laietana.

Davant la comissaria de la Policia Nacional, alguns manifestants han dipositat petites urnes amb paperetes de l’1-O que simulaven les que es van fer servir al referèndum del 2017. També han cantat l’himne d”Els segadors’ i han cridat lemes com ‘Fora les forces d’ocupació’. La manifestació ha acabat el seu recorregut a la plaça de Sant Jaume.

Els parlaments han començat a les 11 h amb els activistes Marcel Vivet i Júlia Balas, així com amb Nacho Pallàs, membre de Meridiana Resisteix. La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, ha estat l’encarregada de cloure l’acte. Feliu ha estat crítica amb la resolució aprovada aquest divendres al Parlament de Catalunya per l’amnistia i el referèndum: “Com és que a la resolució que acaba d’aprovar el Parlament no hi surt la paraula independència?“, ha dit.

Tanmateix, Feliu ha reclamat que, si el Congrés dels Diputats aprova una llei d’amnistia, “el mateix dia que s’aprovi, al Parlament de Catalunya hi ha de ressonar la independència“. També ha exigit al govern i al Parlament que, “si no s’atreveixen a fer-ho, convoquin eleccions“.

La plaça d’Urquinaona, emplaçament clau per a l’independentisme

En un comunicat, l’entitat independentista ha reivindicat que, ara fa sis anys, “el ‘sí’ a la independència va guanyar el referèndum” i que “cal complir amb el mandat sorgit de les urnes”. En el text, l’ANC també ha explicat que s’ha escollit Urquinaona com a ubicació de l’acte perquè aquest emplaçament és “un referent de l’independentisme” per les càrregues policials que hi va haver durant les manifestacions del 2017.