Amb el lema “Món local X referèndum”, les dues entitats municipalistes que donen suport al referèndum han aplegat una gran representació del món local català (tal com va passar a les portes del 9-N, ara fa tres anys), en el qual s’ha llegit un manifest conjunt i en què també ha intervingut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha assegurat que la capacitat de decisió és ara dels ciutadans amb “una arma tan poderosa com és un paper dins una urna”. També ha afegit que el govern espanyol té por, al·lèrgia i intolerància a les urnes.

Per la seva banda, la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha reiterat la “plena disposició a col·laborar amb el govern de la Generalitat amb tot allò perquè el referèndum es pugui realitzar amb la màxima normalitat”. Per això, ha dit, posaran a disposició els locals habituals per a les votacions. A més, ha anunciat que des de l’AMI han convidat diverses ciutats agermanades perquè facin d’observadors durant l’1-O.

El president de l’ACM, Miquel Buch, ha aprofitat l’acte per demanar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que cerqui al diccionari la definició de “democràcia”, ja que, ha dit, “és govern del poble, no és govern del Tribunal Constitucional o govern fidel al govern espanyol”. A més, ha volgut escenificar que el món local està darrere dels representants del govern fent posar drets Puigdemont i Junqueras al Paranimf de la UB.

Els comuns, de moment, no es posicionen

En la trobada hi han participat representants de diversos partits independentistes. Cap, però, de Catalunya en Comú, ja que el partit encara no ha decidit el seu posicionament polític sobre el referèndum. Segons el coordinador general de la formació, Xavier Domènech, ho debatran durant la primera setmana de juliol. Els comuns tampoc van participar en la reunió d’aquesta setmana que el govern va mantenir amb els partits favorables a la consulta.

Sense presència del govern municipal, malgrat una divisió ja evidenciada

El gran absent a l’acte de suport del referèndum ha estat el govern barceloní, ja que BComú (que aquest divendres va mostrar-se a favor de facilitar el referèndum, sempre que tingui garanties) no ha enviat cap representant municipal. Els soci de govern, el socialista Jaume Collboni, ha reiterat que la votació és “una iniciativa que no té totes les garanties democràtiques”.

Els que sí que han assistit a l’acte de suport a l’1-O són les forces independentistes de l’Ajuntament (grup Demòcrata i ERC) i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. Joaquim Forn (grup Demòcrata) ha demanat a l’executiu de Colau que prengui un “compromís clar” i que faci “fora les ambigüitats”, mentre que Juanjo Puigcorbé (ERC) ha instat el govern a “reflexionar”: “És impossible que uns demòcrates no estiguin al voltant i al costat de la democràcia”.