Foto: Congreso de los Diputados

(ACN) El PSOE, ERC i Junts han signat un acord sobre la llei d’amnistia que es farà realitat aquest dijous a la votació del dictamen a la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. En un comunicat signat pels tres grups anuncien que, “després de dies de treball conjunt” i “tenint en compte les directrius del dret constitucional, europeu i internacional, així com l’informe preliminar de la Comissió de Venècia”, les tres formacions “han arribat a un acord” mitjançant una “transacció única a partir de les diferents esmenes que es mantenen vives” per “reforçar la llei d’amnistia”.

L’acord implica previsiblement un nou text en les exclusions, de manera que es puguin acollir a la norma els investigats relacionats amb el procés per suposats delictes de terrorisme. També avançaria la data d’aplicació de la norma perquè es pugui aplicar per als encausats i investigats des del novembre del 2011 —fins ara era el gener del 2012— fins al 13 de novembre del 2023. A més, l’acord suposarà que la Generalitat podrà retornar les multes que es van imposar durant el procés en aplicació de la llei mordassa.

La llei cobreix “totes les persones vinculades al procés independentista”

El comunicat recorda que la llei “cobreix totes les persones vinculades al procés independentista” i és “plenament conforme amb la Constitució, el dret i la jurisprudència europea, i els millors estàndards europeus i internacionals“. L’objectiu, en la línia del que ha apuntat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el que demanaven ERC i Junts, és donar garanties que el text inclourà els investigats de Tsunami Democràtic com Carles Puigdemont i Marta Rovira.

L’entesa també modificaria altres apartats de la norma, com una rebaixa del llindar de gravetat perquè menys policies acusats de tortures no es puguin acollir a l’amnistia. A més, redefineix en l’article 1 qui es pot beneficiar de l’amnistia, tal com demanava la Comissió de Venècia, per evitar que s’hi puguin acollir casos de corrupció.