Foto: Congreso de los Diputados

(ACN) El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts la llei d’amnistia fruit del “no” de Junts, que considera que el text que ha arribat al ple deixava al descobert bona part dels investigats pel procés. El fet que el Congrés hagi rebutjat la llei no implica el punt final de la norma, que ara tornarà al tràmit a la comissió de Justícia. La llei ha quedat rebutjada per 179 vots en contra (PP, Vox, UPN, d’una banda, i Junts per motius diametralment oposats, de l’altra) i 171 a favor (PSOE, Sumar, ERC, PNB, Bildu i BNG).

Junts ha optat pel “no” després que el PSOE hagi tombat totes les esmenes que havia presentat la formació de Puigdemont. Entre d’altres, les que eliminaven el terrorisme de les exclusions de la norma. El PSOE ha justificat la decisió de no donar suport a les esmenes pel fet que el text que ha arribat al Congrés “és sòlid” i “no es pot sotmetre a canvis amb cada nova notícia que es coneix”. “Sense seguretat jurídica, aquest avançament històric no seria possible”, diu.

La diputada d’ERC, Pilar Vallugera, ha acusat Junts d’haver caigut en el “parany” dels jutges i ha afirmat que la llei és prou “robusta”. L’amnistia, ha destacat, va de les 1.500 persones que tenen la vida en dubte perquè l’Estat les està reprimint”.

Els grups s’insten a continuar negociant

El PSOE i la resta de formacions que donen suport a crear la llei s’insten a negociar noves esmenes. Els pròxims dies es tornarà a convocar la comissió i esperen que d’aquí a un termini de 15 dies el text pugui tornar al ple del Congrés per aprovar-se definitivament.

Fonts de Junts han apuntat que en aquest termini aspiren a incorporar a la norma totes les esmenes que havia presentat i han avisat que en cap cas tornaran a donar suport a la norma si es presenta en el format actual. Són 11 esmenes en solitari, però també tres conjuntes amb el PNB i una amb ERC.