Acompanyat d'algun crit partidari de la república i també d'algun a favor de la monarquia, els Joves d'Esquerra Verda junt amb el líder dels ecosocialistes, Joan Herrera, han col·locat una bandera republicana a l'obelisc de la plaça de Joan Carles I. Un espai ple de simbolisme, perquè és on reposava una estàtua republicana. Els Joves d'Esquerra Verda no se senten identificats amb la monarquia i reclamen el dret a votar. Joan Herrera, coordinador nacional d'ICV "Avui no tenim un acte de coronació, tenim un acte d'imposició del rei perquè no volen que puguem triar en democràcia quin és el model d'estat, si monarquia o República. D'imposició entorn a les relaciones amb l'Estat perquè no es deixen decidir, d'imposició entorn a les retallades perquè ens van imposar un article que deia que salvaríem els bancs i abandonaríem la gent". La nomenclatura urbana també ha estat el punt de reivindicació escollit per les Joventuts d'Esquerra Republicana. En aquest cas, han tapat el nom de l'avinguda del Príncep d'Astúries amb el cartell d'avinguda de la República Catalana. Gerard Gómez del Moral, portaveu nacional de les JERC "Volem reivindicar i tenir clar què per nosaltres Felip VI no serà rei, que els catalans el 9N sortirem a votar legítimament una República Catalana". Des de les JERC han afegit que el que avui és un acte simbòlic, el de canviar els noms de places i carrers de l'època franquista, es convertirà en una petició formal als diferents ajuntaments.

Els Joves d’Esquerra Verda han organitzat una acció reivindicativa per reclamar una república: han envoltat l’obelisc de la plaça de Joan Carles I, conegut com el Cinc d’Oros, amb una bandera tricolor i dues de catalanes. A l’acte hi ha estat present el coordinador d’ICV, Joan Herrera, qui ha lamentat “la imposició d’un model d’estat monàrquic” sense donar la veu a la ciutadania.

Una altra acció antimonàrquica és la que han protagonitzat les Joventuts d’ERC, que han rebatejat l’avinguda del Príncep d’Astúries com a avinguda de la República Catalana.

El portaveu de les JERC, Gerard Gómez, ha anunciat la intenció de fer el mateix en altres vies tant de la ciutat com de catalanes amb noms dedicats a la monarquia. Uns actes amb els quals volen evidenciar “que no tenim cap vincle que ens uneixi amb la monarquia espanyola ni l’estat espanyol”.


A la tarda, mig centenar de persones convocades per l‘Entesa de Catalunya per la República s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la tornada d’aquest règim.