Cimera Unió per la Mediterrània Barcelona

(ACN/ Redacció) Representants dels 43 estats participen a partir de dilluns en la cimera de la Unió per la Mediterrània a Barcelona (UpM). La trobada estava prevista per “abordar els esforços” de l’organització i la seva reforma, apunten a la UpM, però el conflicte ha canviat l’agenda i la situació al Pròxim Orient serà la principal qüestió de la reunió. Un debat que es farà sense la presència d’Israel, que ha descartat participar-hi.

Assistència dels principals ministres d’exteriors

La trobada la copresidirà l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, i el vice primer ministre i ministre d’Exteriors de Jordània, Ayman Safadi. També hi serà present el secretari general de la UpM, Nasser Kamel, i el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, que exercirà com a amfitrió. En representació del comitè ministerial àrab i islàmic hi haurà el ministre d’Exteriors de l’Aràbia Saudita, el príncep Faisal bin Farhan.

La reunió començarà al matí amb una foto de família i està previst que duri unes quatre hores. Quan s’acabi, Albares, Safadi, Borrell i Kamel oferiran una roda de premsa.

Tensió diplomàtica entre Espanya i Israel

El govern espanyol havia plantejat la trobada com un fòrum en què s’abordés la situació al Pròxim Orient. Poc més d’una setmana després que comencés el conflicte entre Israel i Hamas, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va proposar en una compareixença a la Moncloa que aquest fòrum servís per acostar israelians i palestins.

La reunió, però, arriba en plena polèmica per les paraules de Sánchez durant el viatge al Pròxim Orient sobre la possibilitat de reconèixer unilateralment l’estat palestí i les seves crítiques a les morts de civils. Arran d’això, Israel va acusar Sánchez de donar suport als “terroristes”, i va cridar a consultes l’ambaixador. Per la seva banda, el Govern espanyol, a través del ministre Albares, va qualificar d'”inacceptables” les acusacions de Tel-Aviv.