Barcelona acull a partir d’aquest dilluns el vuitè Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM) al Recinte Modernista de Sant Pau, una trobada de 43 països. En un principi, l’agenda de la cita se centrava a abordar “els esforços de l’organització en el seu 50è aniversari i la seva reforma”, però el context internacional ha capgirat els plans.

Tant és així que Israel ha descartat assistir-hi al·legant que hi ha hagut un “canvi de l’agenda original” i que la cita se centrarà exclusivament en el conflicte amb Hamas. Sí que hi assistiran, en canvi, representants de Palestina encapçalats per Riad al Maliki, així com l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell; el ministre d’Exteriors de l’Aràbia Saudita, el príncep Faisal bin Farhan, i el ministre d’Exteriors d’Espanya, José Manuel Albares, qui farà d’amfitrió. La UpM ha afirmat que el Fòrum “brindarà l’oportunitat d’analitzar la dramàtica situació a la zona i reflexionar sobre el camí a seguir”.

Israel ha criticat que s’hagi produït un canvi d’agenda sense consultar i defensa que hauria de ser una plataforma que treballi “en benefici de tots els pobles del Mediterrani” i no un fòrum “en el qual els països àrabs critiquen Israel”.

Tensió diplomàtica entre Espanya i Israel

L’absència d’Israel es produeix en un context convuls pel que fa a les relacions diplomàtiques amb Espanya arran de les declaracions del president del Govern, Pedro Sánchez, en què qüestionava davant del president d’Israel, Benjamin Netanyahu, l’ofensiva militar a Gaza. A més, Sánchez s’ha postulat a favor de reconèixer un estat palestí, anant a la contra de la posició majoritària dels estats membres de la Unió Europea.