(ACN) La Cimera de la Macroregió Mediterrània ha aprovat una declaració política en què insta els estats membres de la UE, en particular l’actual presidència espanyola del Consell de la UE, a començar els tràmits per encarregar a la Comissió Europea la creació d’una estratègia integrada de la UE per a la regió Mediterrània EUSMED.

Així ho ha explicat la consellera d’Exterior i UE, Meritxell Serret, en una roda de premsa al Palau de la Generalitat, després de la cimera. Aquest organisme europeu considera que hi ha les condicions necessàries a la Mediterrània per començar el procés formal de la seva creació.

La declaració en detall

La declaració constata que “el futur de la Mediterrània i el d’Europa estan intrínsecament entrellaçats“. També afirma que la Mediterrània es troba “greument amenaçada” per l’impacte del canvi climàtic, amb pèrdua de biodiversitat, desertificació, i episodis de sequera i fenòmens meteorològics extrems. 

Aquestes amenaces afecten “negativament” la seguretat alimentària, així com les oportunitats de desenvolupament i el benestar de la població, segons el document. I també reitera que la naturalesa d’aquests desafiaments requereix una resposta “decidida i coordinada”, orientada a aconseguir resultats i impacte en l’àmbit local. 

A més, el text subratlla que els actors de la Mediterrània estan “determinats” a treballar per l’assoliment d’un objectiu igualment compartit: una Mediterrània sostenible i cohesionada que doni resposta a les necessitats i proporcioni oportunitats de desenvolupament dels seus ciutadans. 

La declaració afegeix que l’instrument més adequat per afrontar aquests reptes de manera coordinada, que potencien els esforços d’estratègies i iniciatives en curs com EUSAIR i WestMED, és la creació d’una macroregió mediterrània integrada que proporcioni un marc voluntari i de copropietat per al diàleg i la cooperació en tots els actors. 

La creació d’una macroregió mediterrània permet —tal com defensa la declaració— un espai i una dinàmica de treball comuns per prioritzar i alinear progressivament les estratègies, accions i recursos existents que plantegin respostes concretes i efectives que tinguin un impacte en els territoris, els ciutadans i les economies locals de tota la conca mediterrània.