La darrera Enquesta de serveis municipals constata que un 30 % dels barcelonins marxarien de la ciutat, si poguessin. Aquesta xifra representa un màxim històric (l’any 2017, per exemple, només es plantejaven aquesta opció el 15,5 % dels ciutadans). Segons l’enquesta, el 54 % es quedaria on viu ara i el 15 % restant optaria per canviar de barri.

L’estudi també valora, entre altres qüestions, la satisfacció de viure a Barcelona. Els ciutadans hi han posat una nota mitja d’un 7,3, la pitjor des que es va començar a valorar aquest aspecte el 1995. A més, la percepció que tenen els barcelonins sobre l’evolució de la ciutat durant la pandèmia del coronavirus és que ha empitjorat. Ho creu el 59,2 % (per primer cop són més de la meitat dels barcelonins). Tot i això, la majoria és optimista i un 53,8 % creu que la ciutat millorarà en el futur.

El govern Colau, satisfet amb les notes

El regidor de Presidència, Jordi Martí Grau, ha valorat positivament les notes de l’enquesta: “Dit amb franquesa, n’estem molt satisfets. Acabem de passar una pandèmia i que més del 50 % digui que la ciutat ha empitjorat… Em sembla baix el percentatge. La valoració no pot ser altra cosa que positiva”.

Tot i aquesta satisfacció, però, el cert és que l’enquesta mostra un revés per al govern municipal. Els barcelonins van posar el 2020 un 5,7 a la gestió de l’Ajuntament, cinc dècimes menys que el 2019 (6,2) i gairebé un punt menys que la millor nota de la història, el 2018 (6,5).

La inseguretat, problema principal

La inseguretat segueix sent el problema principal de la ciutat. Ho han manifestat el 17,7 % dels enquestats. El segueix l’accés a l’habitatge, que acumula un 7,6 % de les respostes, i la crisi sanitària del coronavirus, amb un 7,5 %. En canvi, disminueixen les respostes que relacionen la circulació, el medi ambient o el turisme amb les problemàtiques de la ciutat.

Bona nota per als serveis municipals

Pel que fa a la valoració dels serveis municipals la pitjor nota se l’endú l’aparcament, amb un 4. Tot i això, la majoria dels serveis aproven. Els que tenen més bona nota són els bombers i les biblioteques, seguits dels mercats municipals i els centres cívics. També els transports públics -excepte el Bicing- tenen una valoració notable. En conjunt, però, la valoració de la gestió municipal és del 5,7.

L’Enquesta de serveis municipals es realitza des del 1985 per conèixer l’opinió de la ciutadania sobre diferents aspectes de la ciutat. Per fer-ho, s’entrevisten presencialment 6.000 ciutadans majors de 18 any. L’enquesta del 2020, que s’ha donat a conèixer aquest dilluns, ha estat marcada pel context de la covid-19.