YADAM va patir “bullying” quan tenia 17 anys per la seva condició sexual. És de Veneçuela i, segons el cantant, no va ser fins a la seva arribada a Europa que es va poder “acceptar i sentir-se lliure“. Per això, ha assegurat a ‘Plaça Tísner‘ que ara li canta al seu jo d’aquell moment per dir-li “tot anirà bé i entenc com et sents, ja que en aquell moment no podia”.

Un concurs que li ha canviat la vida

Va ser l’any 2016 quan YADAM va arribar a Europa per buscar aventures noves. Després de dues setmanes a Barcelona, va seguir el seu viatge fins a París, on viu des de llavors. Aquell mateix any va fer el càsting per participar en ‘Nouvelle Star‘, un “talent show” molt popular a França. Al final, va quedar segon i la popular revista musical ‘Rolling Stone‘ ja ha dit que és un dels 10 artistes llatins del moment.

La seva cançó ‘Nada es seguro‘ ja comptabilitza 250.000 reproduccions a YouTube. El títol, explica, és el seu lema, ja que “és trist, però a la vegada és una manera de dir que s’ha d’aprofitar la vida al màxim“. Un altre missatge molt lligat al cantant és l’etiqueta #cryinginspanish que podem llegir al seu perfil: “Va sorgir a Londres, on no entenien les lletres però connectava igual, i si vols plorar, plora…“.

El primer disc, a l’estiu

Aquest 2023, a l’estiu, YADAM publicarà ‘Belamor’, el seu primer disc. Abans, el 14 d’abril, sortirà el seu proper senzill ‘Ojalá‘. De moment, a ‘Plaça Tísner’ hem pogut conèixer la imatge de la portada i ha cantat ‘Otras mujeres‘, un dels senzills que inclourà el disc. Es tracta de la primera vegada que canta un dels seus temes en una televisió fora de França.

El “mosaic” del YADAM

  • Un concurs: ‘Nouvelle Star’. El YADAM no només es va convertir en la primera persona immigrant en participar en aquest popular “talent show” francès, sinó que la seva veu i la seva sensibilitat el van convertir en subcampió del concurs i li van obrir les portes del món de la música. 
  • Un instrument: el piano. L’espai preferit per al YADAM a l’hora d’inspirar-se és assegut davant d’una estesa de tecles blanques i negres, d’on surten les melodies per les cançons que l’han fet popular a escala internacional. 
  • Una lluita: la dels drets de la comunitat LGBTIQ+. Tot i patir “bullying” de petit a la seva Veneçuela natal, el YADAM ha escrit diversos himnes de reivindicació i defensa d’un col·lectiu que continua estigmatitzat tant a l’altre cantó de l’oceà com a casa nostra. 
  • Una revista: ‘Rolling Stone’. La famosa publicació musical, en la seva versió nord-americana, l’ha assenyalat com un dels 10 valors de la música llatinoamericana que cal seguir en aquest 2023. En aquest cas, estem totalment d’acord amb ells. 
  • Un disc: ‘Belamor’. Després de diversos senzills i un EP, aquest 2023 publicarà el seu primer àlbum, que resseguirà quatre anys d’una història d’amor, dolor i aprenentatge. 
  • Una plaça: la de Catalunya. Abans d’instal·lar-se a París, va passar una època a Barcelona, va passejar pel centre de la nostra ciutat i va beure de Canaletes. I sembla que les aigües màgiques de la font han funcionat, perquè el YADAM ha tornat a Barcelona. 

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’