El músic Xarim Aresté fa un parell d’anys que va abandonar Barcelona per tornar al seu Flix natal, i el poble li ha donat la pau i l’amplitud de mires necessària per a les cançons que conformen ‘Un idioma nou’, el seu darrer treball. De tot plegat ens en ve a parlar al ‘Plaça Tísner‘, a més d’interpretar-nos un tema del nou disc en directe des del plató.

Connectar amb la pròpia humanitat

En un món en què les noves tecnologies i les xarxes socials ocupen bona part de les nostres vides, Xarim Aresté proposa que escoltem allò de nosaltres mateixos que ens fa humans. A ‘Un idioma nou’, el seu nou disc, ens anima que valorem les nostres emocions, ens refiem més del que sentim i connectem no només amb el cervell, sinó també amb el cor i l’estómac, per parlar un idioma nou que apel·li als nostres sentiments.

Uns sentiments esperonats per les cançons d’aquest treball que inclou influències del blues o de la jota i que compta amb la col·laboració de Pol Batlle i Rita Payés en el senzill ‘Canta, cadernera’.

Un disc en directe

Xarim Aresté ha repetit amb una de les pràctiques que va determinar el seu disc anterior, ‘Ses entranyes’ (2022): l’enregistrament en directe de les cançons. Si la major part de la indústria musical actual grava els temes per pistes, amb els intèrprets sovint tocant els instruments per separat i ho mescla tot posteriorment per produir la cançó final, el Xarim prefereix fer-ho “a l’antiga”, amb tots els músics treballant plegats en un mateix estudi.

A més, l’artista de Flix reuneix la seva banda sense que aquesta conegui gaire les cançons que interpretaran, per donar més espai a la imperfecció i l’espontaneïtat que determinen un producte humà, allunyat de la freda impecabilitat de la feina passada pel tamís de la màquina.

Qui vulgui veure el resultat d’aquests processos que han dut Xarim Aresté i la seva banda a publicar ‘Un idioma nou’, té una cita amb la gira que el músic començarà aquest proper mes d’abril i que el durà, el 13 de juliol, al Cruïlla de Barcelona.

Xarim Aresté

El “mosaic” de Xarim Aresté

  • Una població: Flix. El Xarim va néixer en aquest poble de la Ribera d’Ebre fa 40 anys i, segons explica ell mateix, ha tornat a viure-hi per recuperar la llibertat i la calma.
  • Una banda: els Very Pomelo. Cap als volts dels 2010, el Xarim es donava a conèixer amb aquesta formació barcelonina d’arrels roqueres i esperit desacomplexat que tant bevia de Chet Baker com de Guillermina Motta i Peret.
  • Un company de pis: Gerard Quintana. El mític líder dels Sopa de Cabra és amic i soci en diversos projectes musicals, i també han compartit lavabo, nevera i sofà del menjador en un pis de Barcelona. Caldria saber si es barallaven més pel mando de la tele, o pel del tocadiscs.
  • Un llenguatge: la poesia. A banda d’escriure cançons, el Xarim ha agafat el llapis per compondre els versos dels poemaris ‘Catacumba Umbilical’ i ‘Les fugues de la font del Temple’, a més de la novel·la ‘Tanit i les guerres púniques’.
  • Un tema: la recerca de la nostra pròpia humanitat en un món cada cop més tecnificat, és l’element central d’‘Un idioma nou’, el seu darrer treball, que presentarà el proper 13 de juliol al festival Cruïlla.
  • Una plaça: la plaça de la Música, a Flix. Un indret amb un nom ben escaient per a un melòman com ell on, segons ens explica, passat i futur hi conviuen, i potser també hi ballen, al ritme d’una melodia.