Les biblioteques continuen sent un referent per als barcelonins. Ho confirmen les dades, l’any passat la xarxa de Biblioteques de Barcelona va superar la xifra total de 5.620.000, amb un increment del 17,5 % respecte al 2022. Encara no s’iguala la xifra prepandèmica, però s’hi acosta. A la pràctica, això significa que cada dia les visiten més de 21.000 persones.

Més dades a tenir en compte és l’augment del servei de préstec en un 8 % i els 4.000 usos diaris d’ordinadors i wifi. Però com és el dia a dia de les biblioteques de la ciutat, hi ha nous usos d’aquests equipaments més enllà del servei de préstec?

“Som refugi per a molta gent, un espai de seguretat” ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ Virgínia Cierco, directora de la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu, que creu que les biblioteques de Barcelona s’adapten a cada territori on s’ubiquen: “Jo estic al Raval, som diversos, un reflex del barri”.

Per David Nofuentes Jodar, director de la Biblioteca les Roquetes – Rafa Juncadella, els bibliotecaris “intentem que la biblioteca sigui útil, espai d’aprenentatge”. A més defensa que ha de ser un espai de relació i de trobada entre el veïnat.

De fet, Gemma Domingo, directora de la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, considera que la biblioteca és un reflex de la ciutadania a petita escala i que aquest equipament públic té dos vessants: “Un social i comunitari i un de cultural i d’alfabetització”.