El periodista cultural i expert en arts escèniques Nil Martín López ens presenta al Plaça Tísnerdiverses propostes teatrals per començar l’any 2024 amb els millors plans culturals. Aquí teniu quatre recomanacions d’espectacles que s’estrenen al mes de gener. N’hi ha per a tots els gustos: del teatre més trencador, passant per la dansa contemporània, fins al concert teatre.

Cicle Katharsis

Diversos artistes

La cinquena edició del cicle Katharsis ens porta les propostes més trencadores d’aquí i del panorama internacional de les arts escèniques al Teatre Lliure de Montjuïc. Un cicle de teatre catàrtic que, segons Nil Martín, “et remou i és molt adequat si volem començar el 2024 amb la ment ben oberta”. Tots els espectacles tenen un denominador comú: expandeixen la idea del que entenem com a “teatre”. I és que per Martín, “teatre poden ser moltes més coses de les que ens podem imaginar”.

Hi participaran artistes locals i internacionals, tant emergents com consagrats, com el creador neerlandès Julian Hetzel amb la instal·lació ‘Mount Average’ només per a un públic de quatre persones. El sud-africà Steven Cohen rep el públic al seu tocador a ‘Boudoir’ i la companyia noruega Susie Wang fa canibalisme a ‘Burnt Toast’.

També es poden veure propostes de casa nostra, com ‘Aquelles que no han de morir’, del col·lectiu Las Huecas. Un espectacle que parla de com la mort s’ha convertit en un negoci i s’ha privatitzat i mercantilitzat tots els rituals al seu voltant. Una peça molt poètica, també divertida, feta d’imatges i de testimonis, que s’ha de viure.

Teatre Lliure de Montjuïc, de l’11 al 20 de gener

‘Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig’

Col·lectiu Que No Salga de Aquí

Per Nil Martín, una altra bona manera d’iniciar aquest any, teatralment parlant, és aprendre sobre temes que desconeixem, o que en sabem molt poc perquè no se’n parla. És el cas de la intersexualitat. Cada cop més trobem discursos LGTBIQ+ als escenaris, però no de les persones intersexuals. El muntatge porta les realitats intersexe a escena amb el col·lectiu Que No Salga de Aquí, amb Laura Vila Kremer, Raquel Loscos i Víctor Ramírez Tur al capdavant.

Un espectacle que combina denúncia i reivindicació amb sentit de l’humor i que, més enllà de la temàtica, ha funcionat molt bé i que ja s’ha pogut veure en circuits com el Grec Festival de Barcelona o Fira Tàrrega, i que l’any 2022 va guanyar el guardó en categoria de noves tendències als Premis de la Crítica d’Arts Escèniques. 

Teatre Tantarantana, del 12 de gener al 4 de febrer

‘Supermedium’

Núria Guiu i Ingri Fiksdal

Un bon propòsit d’any nou per a qui no ho faci sovint pot ser animar-se a veure dansa. Nil Martín ens recomana l’espectacle ‘Supermedium’, la nova creació de Núria Guiu amb la coreògrafa noruega Ingri Fiksdal. Es tracta de la versió de gran format de l’espectacle ‘Medium’, que Guiu i Fiksdal van presentar al Mercat de les Flors la tardor passada. Però no patiu que no cal haver-ne vist una per veure l’altra; simplement totes dues comparteixen el mateix tema: tracten sobre l’invisible en la dansa, sobre la dansa com a fantasma. 

Un espectacle amb vuit ballarines que treballen amb els seus “arxius corporals”, és a dir, “invocant” els moviments que han après al llarg de la vida i que ja formen part del seu cos. Un muntatge que vol fer una invocació col·lectiva, a mode d’exorcisme, de la “superballarina” de classe treballadora, que viu al llindar de la precarietat. Amb tot, diu Martín, un espectacle força accessible que treballa amb allò popular i força sentit de l’humor.

Mercat de les Flors, del 24 al 28 de gener

‘La cançó de sempre’

Albert Mora i Companyia 23

L’última proposta de Nil Martín per començar aquest 2024 és el concert teatral ‘La cançó de sempre’, de la joveníssima Companyia 23, recentment sortida de l’Escola Eòlia, dirigida per Albert Mora. El muntatge recupera cançons catalanes emblemàtiques, que van de Sagarra a Rodoreda passant per Serrat. Un espectacle que ens transporta a temps passats a través de la música.

Teatre Gaudí, del 18 de gener al 25 de febrer